Pretraži sajt

Orvelova kultna „1984“ u prodaji

13.
6.
2023.

Jedan od najznačajnijih romana XX veka

Prekretnica u engleskoj književnosti, jedan od najpoznatijih i možda najkontroverznijih romana prošlog veka, 1984. Džordža Orvela je knjiga koja će vam uzburkati savest i navesti vas da razmislite: o prošlosti i sadašnjosti, ali pre svega o budućnosti.

Radnja se odvija u bliskoj budućnosti sveta, u kojoj je moć koncentrisana u tri ogromne superdržave. Na vrhuncu političke moći u jednoj od tih država nalazi se Veliki Brat, sveznajući i nepogrešivi, kojeg niko nikada nije video lično, ali čiji su posteri svuda.

Glavni junak Vinston Smit radi u Ministarstvu istine, i ima zadatak da cenzuriše knjige i novine koje nisu u skladu sa zvaničnom politikom. Nezadovoljan poslom i životom u kojem mu Policija misli nadzire svaki pokret i svaku reč, on pokušava da nešto preduzme, iako je svestan da ga to može dovesti u smrtnu opasnost.

Vinston živi u zemlji u kojoj je zabranjeno misliti, gde je samo vođi, Velikom Bratu, dozvoljeno da rasuđuje i odlučuje. Podstaknut svojom prirodnom potrebom za razmišljanjem i kritičkom analizom, počinje da preispituje mudrost Velikog Brata i s nadom kreće ka sopstvenom oslobođenju. Ali u svojoj borbi za emancipaciju on stoji sam. Velika masa običnih ljudi ne nalazi u sebi potrebu da samostalno razmišlja, da ispituje ili istražuje. Prodali su svoje neotuđivo pravo na slobodno razmišljanje radi sigurnosti i privida blagostanja.

Vinston je poslednji čovek u Evropi, jedino ljudsko biće koje želi da koristi svoj nezavisni um. Ne može da veruje da je sâm, da je poslednji čovek u Londonu koji se odupire osvajanju umova Velikog Brata. On veruje pogrešnim ljudima i osuđen je na propast. Kada se konačno „preobrati“, rađa se još jedan rob. Poslednji čovek u Evropi je mrtav.

Objavljeno nekoliko godina nakon završetka Drugog svetskog rata, ovo remek-delo svetske književnosti predstavlja nemilosrdno i proročansko razmišljanje o moći, o svim zabludama i apsurdima totalitarizma – sa njegovim prezirom prema ljudskom životu, upotrebom sile, kultom vođe uzdignutog do božanstva.

„Jedan od najznačajnijih romana XX veka.“ – Gardijan

„Nešto poput 1984. moglo bi da se dogodi. To je pravac u kom svet danas korača. U našem svetu neće više biti emocija, osim straha, besa, trijumfa i samoponiženja. Neće više biti lojalnosti, osim lojalnosti partiji.“ – Džordž Orvel

Orvelova 1984. dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Trenutno nema komentara