Pretraži sajt

Bestseler „Kćerka renesanse“ uskoro u prodaji

12.
6.
2023.

Zadivljujući roman o umetnosti, rivalstvu i ambiciji

Renesansna Firenca je inspirisala još jedno izuzetno delo učenosti i lepote, kaleidoskop prepun likova, umetnosti, patnje i otkrića. U svom debitantskom ostvarenju kanadska spisateljica Lisa Rošon okuplja poznate titane – Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Makijavelija.

Smeštena u razdoblje od pet legendarnih godina tokom kojih je Firenca prolazila kroz preporod vođen kreativnim genijima, roman Kćerka renesanse oslikava živopisan portret jednog vremena, otkrivajući ljudskost i borbu devojke koja čezne da pronađe jedinog preostalog člana porodice i postane umetnik, ali i njen uticaj na velikane umetnosti tog doba da ulože sve u lepotu, koja ima moć da menja i leči.

Firenca u XVI veku, grad koji blista od bogatstva i umetničkog nadahnuća, takođe je mesto burnih političkih intriga. Nakon što je ostala bez roditelja, mlada Beatriče mora se odvažiti da uđe u grad kako bi prodavala maslinovo ulje svoje porodice i na taj način zaradila za život, ali i da bi po gradskim ulicama i skloništima tragala za nestalom majkom.

Nakon što bosa stigne do gradskih zidina, uspeva da dobije dozvolu da prođe kroz kapije grada da bi prodavala ulje umetnicima – Mikelanđelu, Leonardu da Vinčiju, Botičeliju – koji nastoje da Firentinskoj republici donesu slavu i ugled.

Usamljena ali prkosna, Beatriče traga za majkom, ali i u tajnosti crta po kamenim zidinama Firence da bi izrazila svoj bol. Pronalazi prijatelja u nadmenom Mikelanđelu, koji u tom trenutku pokušava da izradi skulpturu Davida, a zbližava se i sa suprugom trgovca tkaninama, čiji je portret naslikao već ostareli Leonardo da Vinči.

„Veličanstveno... Besprekorno istraženo, prepuno živopisnih detalja i životne mudrosti.“ – Toronto star

„Proza koja dolikuje gracioznosti i lepoti renesanse XVI veka.“ – Keti Mari Bjukenan, bestseler autorka Njujork tajmsa

Roman koji oživljava istoriju Kćerka renesanse uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Trenutno nema komentara