Pretraži sajt
%
×
SVETSKI DAN KNJIGE - 15% + 20% + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

Nezaboravna priča o životu Egona Šilea „Četiri muze“ uskoro u prodaji

6.
3.
2023.

U vrtlogu strasti, ljubavi, izdaje i tuge

Ekspresionista koji je iza sebe ostavio izuzetan umetnički opus. Njegova dela podjednako izazivaju divljenje i zgražavanje. Zbog svog načina života nailazio je na gnušanje okoline. Čovek koji je duboko razumevao žensku prirodu. Jedan od najznačajnijih umetnika svog vremena, za života poznat po svojim skandaloznim crtežima i provokativnim aktima, posle smrti je pao u zaborav. Egon Šile.

Mnogo je pisano o Egonu Šileu i njegovom stvaralaštvu, ali ko su bile žene koje je ovekovečio na svojim platnima?

Želeći da istraži njihove ličnosti i živote, Sofi Hejdok u svom debitantskom romanu Četiri muze otvara priču o kvartetu fascinantnih žena, uranjajući čitaoca u umetnički i bogati svet Beča, ali i ne tako glamurozne realnosti siromaštva i rata.

Beč, u osvit XX veka. Grad raskoši, ekstravagancije, u kojem cveta društveni i umetnički život. Mesto na kojem se rađaju nove, revolucionarne ideje, dok društvena elita odlazi na glamurozne balove u gradskim palatama. Sve oči uprte su u Gustava Klimta, jer on postavlja trendove u umetnosti – dok se ne pojavi njegov štićenik, skandalozni Egon Šile.

Ovim dirljivim, prosvetljujućim i evokativnim romanom, Hejdokova daje glas ženama ovekovečenim na platnu, ali zaboravljenim u istoriji – izvodeći ih iz Šileove senke na svetlost, gde im je mesto. Svaka od četiri žene oko njega imaće svoju priču da ispriča.

Adela, iz porodice bogatih buržoaskih industrijalaca, strastvena, tvrdoglava, buni se protiv ograničenja svoje klase i žudi za slobodom. Gertruda, sestra kontroverznog umetnika Egona Šilea, plahovita, posesivna, mašta o uzbudljivom životu daleko od kuće. Vali, model renomiranog Gustava Klimta, odlučna, nezavisna, ponosna, izvukla se iz siromaštva i hrabro kroji svoju sudbinu. Edita, Adelina tiha, konvencionalna i odana mlađa sestra, stalno u njenoj senci, još ne zna kakva bi žena mogla da postane.

Austrijski umetnik je bio neobično blizak sa svojom sestrom – a njegove intenzivne veze sa ženama oblikovale su njegov kratak, tragičan život. Ali to nisu bile samo pasivne lepotice već duboko osećajne, strastvene žene sa bogatim unutrašnjim životima, koje su podržavale Šileovu umetnost i bile neophodne za njeno stvaranje.

Ali umetnik nosi demone iz svoje prošlosti. Ispod njegovih samouverenih poteza četkicom kriju se tajne slomljenog srca, prevare i izdaje koje konačno izlaze na površinu. Tokom jedne decenije, četiri žene rizikuju sve – svoju reputaciju, svoje najdragocenije veze, svoj razum i dušu – kako bi zadržale muškarca kojeg vole.

Žene koje je slikao znale su šta rade. Društvo ih je odbacilo, ali ih je Šile želeo. Mnoge su bile zahvalne – na pažnji, na novcu. Bila je to svojevrsna pobeda.

Četiri plamena, četiri divlja, vatrena srca koja žele da ih svet upozna. Svaka od njih postaće muza harizmatičnog Šilea. Ali Evropa je na ivici rata, a jedan čin izdaje promeniće sve: kao što ima moć da hipnotiše, plamen može i da uništi sve na svom putu.

Oslanjajući se na istorijske zapise, autorka je ispisala dirljivu priču koja istražuje složene međuljudske odnose. Roman Četiri muze, uzburkano more želje i čežnje, ljubomore i opsesije, uništenja, očaja i smrti, uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.