Pretraži sajt

Novo izdanje romana „Poniženi i uvređeni“ F. M. Dostojevskog

9.
2.
2023.

Na današnji dan, 9. februara 1881. godine umro je Fjodor Mihailovič Dostojevski, jedan od najvećih svetskih književnika. Dostojevski će u istoriji književnosti ostati upamćen ne samo po impozantnoj stvaralačkoj biografiji i inovativnim postupcima pripovedanja već i po krajnje neobičnom i burnom privatnom životu, odakle je neretko crpeo inspiraciju za svoja dela. Kako je reč o piscu koji je, rečima Džejmsa Džojsa, „više od bilo koga drugog zaslužan za stvaranje moderne proze“, nimalo ne začuđuje njegov snažan uticaj na mnoge važne mislioce i književnike, poput Zigmunda Frojda, Fridriha Ničea, Franca Kafke, Albera Kamija…

Stoga „Vulkan izdavaštvo“ ima čast da najavi objavljivanje njegovog ranog romana „Poniženi i uvređeni“ iz 1861. godine, napisanog u prelomnim životnim trenucima Dostojevskog, budući da se tada vratio sa dugogodišnje robije u Sibiru, te ovim romanom pokušava da sebi iznova utre put u književne tokove Sankt Peterburga.

Roman počinje retrospekcijom mladog petrogradskog pisca Ivana Petroviča Vanje. Njegova prijateljica i ljubav iz detinjstva Nataša Ihmenjev zaljubljena je u mladića čiji je otac glavni uzročnik svih nevolja njene porodice, te njena odluka da napusti roditeljski dom dovodi do niza nepredviđenih događaja. Sa druge strane, kada se u njihovu priču uplete situacija devojčice Neli, njena sudbina baca potpuno novo svetlo na njihove dotadašnje životne nazore. Priča o ovoj nesrećnoj ljubavi, porodičnim nazgodama i okrutnim životnim okolnostima oduvek je zauzimala naročito mesto u stvaralaštvu Dostojevskog, i čita se sa oduševljenjem već decenijama.