Pretraži sajt
%
×
SVETSKI DAN KNJIGE - 15% + 20% + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

„Prva tri minuta“ dobitnika Nobelove nagrade za fiziku Stivena Vajnberga uskoro u prodaji

25.
1.
2023.

Savremeno shvatanje o postanku svemira

Stiven Vajnberg, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1979. godine i jedan od najznačajnijih teorijskih fizičara, u knjizi Prva tri minuta, sada već klasičnom delu popularne nauke, opisuje najraniji razvoj univerzuma od trenutka Velikog praska, u periodu od prva tri minuta koja su bila najznačajnija za celokupni dalji razvoj univerzuma.

U ovoj izuzetnoj knjizi, zahvaljujući popularnom i prihvatljivom pristupu, čitalac može da se upozna sa fundamentalnim problemima kosmologije kroz opis i atraktivna objašnjenja koja se odnose na izgled i pojave karakteristične za sam nastanak i najraniji stadijum razvitka univerzuma – navodi profesor Petar Adžić iz Naučnog društva Srbije.

Na samom kraju knjige nalazi se rečnik stručnih izraza i objašnjenja određenih pojmova i formula, kako bi čitaocu bilo omogućeno komfornije i lakše čitanje.

Posle obimnijeg uvodnog dela u okviru prva četiri poglavlja i detaljnijeg objašnjenja fizičkih pojmova neophodnih za pripremu čitaoca za dalje praćenje teksta, Vajnberg u Petom poglavlju opisuje prva tri minuta univerzuma kroz vrlo lep i jasan prikaz faza njegovog razvitka, od trenutka kad je bio jedna beskrajno mala i ekstremno vrela i gusta plazma, pa sve do današnjih dana, posle enormne ekspanzije i 13,7 milijardi godina kasnije – rekao je profesor Adžić.

Prva tri minuta: Savremeno shvatanje o postanku svemira uskoro na vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.