Pretraži sajt
%
×
DO 50% NA POPULARNU PSIHOLOGIJU
dana sati minuta sekundi

Komemoracija književnici Gordani Kuić

23.
1.
2023.

Komemoracija našoj istaknutoj književnici Gordani Kuić, koja je preminula 14. januara u 81. godini, održana je 19. januara u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu.

O autorki devet romana i dve zbirke priča govorili su književni kritičar Aleksandar Jerkov, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu Marija Radić, Gordanin komšija Bane Popović, Davor Salom iz Memorijalne komisija Jevrejske opštine Beograd i glumica Kalina Kovačević.

Jerkov je rekao da je velika književnica bila neko ko u mučnim vremenima drži visoko podignutu svetiljku koja može da obasja sve, te da je sa njom proveo više lepih trenutaka, uživajući u izvanrednom osećaju otmenosti, dostojanstva i gospodstva višeg reda.

Urednica Marija Radić istakla je da je Gordana Kuić pisanjem uspela da sačuva sećanje na svoju porodicu, i na ljude jednog vremena. Kako je rekla, pored takve književnice uvek se činilo da je sasvim lako pisati i pričati o istoriji jednog vremena, porodici, vremenu i prostoru životnih radosti i uzbuđenja.

Davor Salom rekao je da je Kuićeva bila svetionik sefardskog nasleđa i tradicije, iako je dolazila iz mešovite porodice, kao i da je bila poštovana među jevrejskom zajednicom u svetu, čemu svedoče i tri pisma koja je pročitao prisutnima.

Na kraju se obratila i glumica Kalina Kovačević, koja je igrala Ninu Salom u seriji „Miris kiše na Balkanu“, nastaloj po istoimenoj knjizi Gordane Kuić. Ona je poručila da je književnica pre svega bila jedna velika dama, zbog čega je imala još veću odgovornost.

Muzičku podršku glumici dao je reditelj i muzičar Stefan Sablić, svirajući na tradicionalnoj jevrejskoj gitari.

Književnica Gordana Kuić je istog dana sahranjena na Novom groblju u Beogradu.

Rođena je u Beogradu 1942. godine. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku. Radila je kao savetnik za engleski jezik u američkoj ambasadi u Beogradu, kao konsultant u AYUSA International u Beogradu i kao administrator za engleski jezik u istočnoj Evropi i za humanitarnu pomoć bivšim jugoslovenskim republikama u Soroš fondaciji u Njujorku.

Napisala je devet romana: „Miris kiše na Balkanu“ (1986), „Cvat lipe na Balkanu“ (1992), „Smiraj dana na Balkanu“ (1995), „Duhovi nad Balkanom“  (1997), „Legenda o Luni Levi“ (1999), „Bajka o Benjaminu Baruhu“  (2002), „Balada o Bohoreti“  (2006), „Roman u slikama“  (2018), „Roman u pričama“ (2019) i dve knjige priča: „Preostale priče“ (2009) i „Sa druge strane noći“ (2012).  

Takođe, prema romanu „
Miris kiše na Balkanu“ snimljeni su TV serija i film, u režiji Ljubiše Samardžića. U dramatizaciji Nebojše Romčevića napisana je drama „Miris kiše na Balkanu“, koja je premijerno izvedena 2009. u Madlenijanumu. „Miris Kiše na Balkanu – balet o Riki“ premijerno je izveden u Sarajevu 1992, te u Beogradu iste godine na BEMUS-u. 

Dobila je pet Zlatnih bestselera, nagradu Žensko pero za 2006. godinu, Nagradu za najbolju prozu Banjalučkog sajma knjiga za sabrana dela i Nagradu Izdavača i knjižara BiH za 2010. godinu.

Njeni romani prevedeni su na francuski, engleski, poljski, makedonski, slovenački, italijanski, nemački, španski i hebrejski jezik.