Pretraži sajt

„Sobarica“ Nite Prouz najbolja misterija i triler 2022. po oceni sajta Goodreads

12.
1.
2023.

Popularni sajt Goodreads, koji okuplja milione čitalaca širom sveta, izglasao je knjigu Sobarica Nite Prouz za najbolju misteriju i triler za 2022. godinu.

Objavljena početkom godine, najprodavanija knjiga u Kanadi Sobarica zauzela je prvo mesto na listi bestselera Njujork tajmsa i Sandej tajmsa, i osvojila je pozitivne kritike Gardijana i mnogih uticajnih časopisa, kao i čuvenog Stivena Kinga.

Nita Prouz je 10. novembra bila specijalna gošća knjižare Vulkan na Trgu republike, gde je na promociji knjige objavljene u izdanju Vulkan izdavaštva otkrila da je prve reči svog prvenca zapisala na salveti, nedugo nakon što se pre nekoliko godina našla u vrlo neprijatnoj situaciji u jednom londonskom hotelu, kada je zatekla sobaricu kako drži njen veš. Tada je uvidela da sobarice znaju sve o nama, dok mi o njima zapravo ne znamo ništa.

Tako je i Moli Grej, zvezda Sobarice, i te kako spoznala tuđe živote, obavljajući s uživanjem svoj posao u luksuznom hotelu sa pet zvezdica, sve dok jednog dana nije zatekla bogatog gosta mrtvog u postelji. Kao glavna osumnjičena i optužena za ubistvo, Moli je prinuđena da dokaže svoju nevinost.

Roman prepun preokreta i napetosti osvojio je i brojne čitaoce u Srbiji.

Saznali smo da Nita oblikuje i uređuje drugu knjigu, u kojoj bi se mogao vratiti lik voljene Moli Grej, kao i da će Sobarica biti ekranizovana.

Nita Prouz je svoju karijeru u izdavaštvu započela kao pripravnik, da bi kasnije preuzela uredničke poslove. Zahvaljujući tome, sarađivala je sa brojnim bestseler autorima i radila na njihovim rukopisima. Kaže da je privilegovana da radi sa neverovatnim piscima i kolegama izdavačima, kojima je zahvalna jer su je naučili čudesnom zanatu pisanja.