Pretraži sajt
%
×
DO 50% NA POPULARNU PSIHOLOGIJU
dana sati minuta sekundi

„Filozofija samopouzdanja“ Šarla Pepena uskoro u prodaji

10.
8.
2022.

Život znači ostati na visini zadatka

Oslanjajući se na filozofske tekstove, drevnu mudrost, pozitivnu psihologiju i iskustva poznatih sportista i umetnika, ali i heroja kao što su pilot borbenog aviona i lekar hitne pomoći, francuski filozof i romanopisac Šarl Pepen u knjizi Filozofija samopouzdanja rasvetljava misteriju samopouzdanja. Odakle dolazi samopouzdanje? Kako ga razviti? Zašto su neki ljudi sigurniji u sebe od drugih? Da li je to pitanje temperamenta? Rada na sebi? Pogleda na svet? Kakav odnos ima samopouzdanje sa poverenjem u druge, sa poverenjem u sam život?

U tradicionalnim društvima svaka osoba imala je svoje mesto. Samopouzdanje i nije bilo neophodno ako je sve već unapred bilo uređeno samim činom rođenja. Moderan život, s druge strane, pravi od nas slobodne činioce, odgovorne za sopstvenu sudbinu. Naš je posao da pokrenemo određeni projekat, da dokažemo svoju vrednost i izgradimo vlastitu sreću – naš je zadatak da isplaniramo svoj život, a to iziskuje samopouzdanje. Ono nikada nije bilo važnije, ali ga, takođe, nikada nije bilo toliko teško steći.

Samopouzdanje je poverenje u vlastito umeće, kao i poverenje u nekog drugog. Samopouzdanje je vera u život. Pepen insistira na važnosti divljenja: mi se divimo onima koji su se usudili da postanu to što jesu, jer su neponovljivi i stoga inspirativni.

Samopouzdanje je pre svega priča o ljubavi i prijateljstvu. Naučite da volite svoju slobodu umesto da je se plašite.

Autor ukazuje da ne postoji priručnik za upotrebu ljudskog života i da su uputstva za instant podizanje samopouzdanja zapravo beskorisna jer poriču složenost ljudskog duha. Jedan od razloga za manjak samopouzdanja jeste činjenica da je život težak i pun neizvesnosti. Nećemo otresti svoju bojazan od života ako od njega bežimo, već tako što ćemo pronaći način da živimo sa svojim strahovima.

Samopouzdanje je sposobnost da donosite odluke čak i kada vaš um ne može u potpunosti da predvidi šta će se desiti. Autor se ne bavi pojmom uspeha nasuprot neuspehu. Uspeh je sama sposobnost donošenja odluka sa samopouzdanjem. Uspeh je uverenje u svoju odluku, bez obzira kuda to vodi. Imati samopouzdanje znači prihvatiti neizvesnost.

Negujte prave veze. Slušajte sebe. Odlučite. Preduzmite. Divite se. Ostanite verni svojoj želji. Filozofija samopouzdanja uskoro na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije!