Pretraži sajt
%
×
ODABRANE DEČJE KNJIGE 3 ZA 999 RSD
dana sati minuta sekundi

Svetski hit Aleksa Šulmana „Iz pepela“ sada i na srpskom jeziku

20.
5.
2022.

U knjižarama širom Srbije, u izdanju Vulkan izdavaštva, pojavio se prvi na srpski preveden roman nove svetske književne zvezde, švedskog pisca Aleksa Šulmana

Roman Iz pepela donosi snažnu, napetu priču o prošlosti i sadašnjosti jedne porodice, složenim porodičnim odnosima, krivici i tajnama, punu nostalgije i ljubavi, ali i emocionalne razapetosti i bola.

Dok majstorski jednostavno slika boje, mirise i zvuke života, roman Iz pepela sve vreme će vas držati u isčekivanju konačnog razotkrivanja događaja u porodičnoj vikendici na obali jezera, koji je trojici braće odredio budućnost i obeležio život.

Aleksu Šulmanu, inače dugogodišnjem novinaru, voditelju, piscu i producentu, koji u Švedskoj već ima status zvezde, ovo je peti roman, istovremeno i prvi koji mu je doneo titulu jednog od najzanimljivijih savremenih švedskih pisaca u svetu.

„Zbog ove braće ćete plakati. Zbog muškaraca kakvi su postali, zbog dečaka kakvi su bili, zbog nevinosti koju su na tom putu izgubili. Brilijantan i nezaboravan roman čija će vas priča proganjati,“ rekao je o romanu Iz pepela Fredrik Bakman.

Aleks Šulman ima 46 godina, a potiče iz veoma cenjene porodice. Njegov deda Sven Stolpe bio je uticajni švedski intelektualac. Otac i majka takođe su poznati televizijski novinari, a zanimljivo je da je, baš kao i u romanu Iz pepela jedan od trojice braće u porodici.

Poslednjih deset godina Šulman vodi najpopularniji švedski nedeljni podkast, Alek & Sigge, sa nekoliko stotina hiljada slušalaca svake nedelje. Književni debi imao je 2009. godine, sa knjigom Požuri da voliš, posvećenom njegovom preminulom ocu. Njegov četvrti roman Spali sva moja pisma adaptiran je u igrani film čija se premijera očekuje ove godine u septembru. Film je režirao švedski reditelj Bjorn Runge, poznat po ostvarenju Žena za koji je Glen Klouz nominovana za Oskara za glavnu žensku ulogu.

Rekli su mi da je tuga proces, sa fazama. A taj život me čeka na drugoj strani. Ne isti život, naravno, već drugačiji život. To nije bila istina. Tuga nije proces, to je stanje postojanja. Nikada se ne menja, tamo stoji kao kamen - piše u jednom delu knjige Iz pepela Šulman, potvrđujući ocene da je svetski uspeh ovog romana zasnovan upravo na takozvanom „tačnom“ pisanju, bazoranom na iskrenosti i istinitosti emocija.

Roman Iz pepela je veoma brzo nakon objavljivanja u Švedskoj postao svetski hit. Objavljen je u više od 30 zemalja, a Vulkan izdavaštvo učinilo je ovu očaravajuću priču dostupnom čitaocima u Srbiji.

Trenutno nema komentara