Pretraži sajt

Čitanjem do srećnog i ispunjenog detinjstva

19.
11.
2021.

U eri digitalnih medija, gde je sve dostupno na klik, čini se da je čitanje knjiga odavno izašlo iz mode. Deca od najranijeg uzrasta prate sadržaje putem mobilnih telefona, kompjutera i drugih elektronskih uređaja, odakle dobijaju šture i polovične informacije. U doba kada je najvažnije upoznavati spoljašnji svet i sticati nova znanja, deca se zatvaraju u sebe i otuđuju od svog najbližeg okruženja. Zato je veoma važno oživeti čitalačke navike već u prvim godinama života i kod dece povratiti interesovanje za pisanu reč. Da bismo vas inspirisali i podstakli da svoju decu uvedete u svet književnosti, predstavljamo vam pozitivne efekte koje čitanje ima na njihov umni i mentalni razvoj.

 

Dokazano je da čitanje deci u najranijem uzrastu poboljšava kognitivne sposobnosti i podstiče proces umnog razvoja. Kada svom detetu čitate naglas, pomažete mu da bolje razume svet oko sebe, ono što čulima vidi, čuje i oseća. Razumevanje pročitanog povećava inteligenciju, a samim tim i moć kritičkog rasuđivanja. Svakodnevno čitanje maloj deci pomaže pri opismenjavanju i usvajanju društvenih veština. Dete se na taj način priprema za učenje i lakše premošćava izazove na koje nailazi u prvim školskim danima. Čitalačke navike stečene u detinjstvu povećavaju disciplinu i koncentraciju u svim segmentima života i bogate vokabular. Iako deca u početku često pokazuju otpor, uz kontinuirano čitanje razviće strpljenje i želju za sticanjem novih znanja. S vremenom, knjige deci postaju omiljeni hobi. Raznobojni svet dečje književnosti razbuđuje maštu i kreativnost, te želju za razgovorom i upoznavanjem novih svetova.

Čitajući knjige, deca se poistovećuju s njihovim junacima i razvijaju empatiju i razumevanje za različite ljudske priče i životne situacije. To umnogome pomaže prilikom socijalizacije u stvarnom svetu, jer deca koja čitaju bolje razumeju vlastite i tuđe emocije. Ukoliko roditelj redovno čita svom detetu, nesumnjivo će razviti snažniji odnos i bolju komunikaciju. Čitanje je idealna redovna aktivnost koju možete imati s vašim detetom nakon dugog i napornog dana. Komunikacija zasnovana na priči i pričanju pružiće detetu osećaj pažnje i ljubavi, a vama mogućnost da se i sami na trenutak vratite u detinjstvo.

Stoga, dragi roditelji, čitajte svojoj deci od najranijeg detinjstva. Razvijte im čitalačke navike, imajte strpljenja, komunicirajte. Za sve ljubitelje književnosti, ali i za one kojima je potrebno ohrabrenje da otpočnu svoje literano putovanje, Vulkančić nudi širok spektar naslova koji će ulepšati detinjstvo. Za najmlađe, tu su bojanke i slikovnice, bajke i priče za laku noć. Školarci će uživati u edukativnim i interaktivnim knjigama, dnevnicima i priručnicima, a uigrani čitaoci iz ruku neće ispuštati najlepše romane za decu.

Sve Vulkančić naslove možete kupiti putem sajta vulkancic.rs.