Pretraži sajt

Vulkan izdavaštvo obeležava Svetski dan muškaraca uz hit naslove svetske književnosti!

19.
11.
2021.

 

Širom sveta, 19. novembra obeležava se Svetski dan muškaraca. Tom prilikom, Vulkan izdavaštvo našim dragim čitaocima i čitateljkama preporučuje naslove iz različitih oblasti svetske književnosti koji govore o interesantnim muškim likovima, ali predstavljaju i pozitivne vrednosti kojima muškarci doprinose svetu, svojim porodicama i zajednici.

 

Roman Crvena Zmija: Saga o Vikinzima autora Fransa Gunara Bengtsona je idealno štivo za ljubitelje raskošnih istorijskih saga o davnim vremenima. Prepun uzbudljivih pustolovina, žestokih bitaka i krvavih sukoba, ovaj veličanstveni klasik svetske književnosti jedan je od najboljih istorijskih romana svih vremena. Radnja je smeštena u kasni X vek i prati avanture Crvene Zmije. Neustrašivog Vikinga rodom iz Skanije tako su prozvali zbog crvene kose i divljeg karaktera. On nije birao svoju sudbinu: još kao dečaka, oteli su ga iz njegovog doma. Na dugim vikinškim brodovima otplovio je u nepoznate zemlje, opljačkao veliko blago, veslao na kalifovoj galiji i služio velikog gospodara El Mansura. Borio se i ubijao, pio i voleo. Od severnih utvrđenja Skandinavije, preko Pirinejskog poluostrva i Mediterana, pa sve do obala Irske i Engleske, kroz previranja između sveta nordijskih božanstava i novih religija s juga, ovaj iskreni i neobični viking povešće nas na nezaboravno putovanje uz koje stotine i hiljade godina mogu da nestanu u trenu. Politička pozadina romana oslikava kasno vikinško doba i nudi detaljanu političku sliku Evrope, suprotstavljajući joj pragmatični nordijski pogled na svet.

 

Oni koji više vole fikciju nego istoriju uživaće u naučnofantastičnom spektaklu Sahalin autora Eduarda Verkina. Naslov romana je aluzija na istoimeno delo velikog Antona Čehova, koga Verkin posebno poštuje i veliča. Nakon sukoba koji su uništili svet, mlada futurološkinja Lila putuje na ostrvo zatvorenika Sahalin. Japan je jedina zemlja koja je izbegla razaranje zahvaljujući svom neutralnom stavu tokom čitavog rata. Lila planira da obiđe zatvore, porazgovara sa osuđenicima i čuvarima i uroni u atmosferu mesta gde nema nade u bolju budućnost. Ona ima nameru da zaviri u svaki kutak života na ostrvu i da predoči prognozu za budućnost. Ali zemljotres čini njen zadatak komplikovanijim. Pisan u žanru socijalne postapokalipse, roman je ispunjen detaljnim opisima planete nakon pretrpljene katastrofe, čija će vam poetika i surovost oduzeti dah nudeći zastrašujuću viziju u kom smeru ide naša civilizacija.

 

Roman Hanibal: Rađanje zla je idealan izbor za ljubitelje istorije i fikcije. Poštovaoci Tomasa Harisa imaju priliku da otkriju tajnu zla doktora Hanibala Lektera, jednog od najozloglašenijih književnih likova današnjice. Istočnim frontom, nakon Drugog svetskog rata, lutaju strvinari u ljudskom obličju, divlje hijene rata. Mali dečak, s lancem oko vrata, stoji u snegu, pred tenkovima u naletu, dok tanad razbacuje sneg oko njega. Čini se da je potpuno sam, ali njega uvek prate demoni, jer on je Hanibal Lekter. Predeli njegovog uma neobičniji su od razorene i spaljene šume i atmosfere krvave izmaglice. U sovjetskom sirotištu, Hanibala pronalazi ujak, poznati slikar, i odvodi ga u Francusku da živi s njim i njegovom suprugom, prelepom Murasaki. Ledi Murasaki pomaže Hanibalu da se izleči. Uz njenu pomoć on cveta i postaje najmlađa osoba ikada primljena u medicinsku školu. Ali demoni se šunjaju odajama pamćenja ovog briljantnog siročeta, izjedaju ga fragmentima grozne prošlosti. Kad bi mogao da im se suprotstavi u svom srcu i umu, mogao bi da ih pronađe u obličju ljudi od krvi i mesa, da ih ulovi i obezbedi kakav-takav mir. Hanibalove demone nije lako pobediti. Tokom njegovog mladog života, oni ga posećuju i muče. Kada odraste, on posećuje njih, a u magli traumatskog sećanja otkriva da poseduje darove kakve retko ko ima.

 

Najzad, ljubiteljima nefikcije preporučujemo dva naslova koja su očarala čitalačku publiku širom sveta.

 

Tokom proteklih dvadeset pet godina legenda liderstva i poznavalac ličnog razvoja Robin Šarma bio je mentor milijarderima, poslovnim titanima, profesionalnim sportskim superzvezdama i članovima kraljevske porodice. Svi oni postigli su nesvakidašnje rezultate zahvaljujući Šarminoj revolucionarnoj metodologiji. U književnoj senzaciji Manifest junaka svakodnevice, Šarma svoj sistem za transformaciju čini dostupnim svakome ko je spreman na nepobedivu pozitivnost, grandioznu produktivnost, duboku duhovnu slobodu i život ispunjen pomaganjem drugima. Delom memoari o bogato proživljenom životu, delom priručnik sa uputstvima za virtuozne nastupe, a delimično i priručnik za sticanje duhovne slobode u dobu velikih promena, Manifest junaka svakodnevice potpuno će promeniti vaš život. I to zauvek.

 

Namera autorke Iv Rodski isprva je bila da otkrije način na koji bi žene mogle da se izbore za više vremena i prostora kako bi povratile i negovale svoje prirodne talente i interesovanja koja ih čine zanimljivima, ali je, nakon sprovedenog društvenog istraživanja, shvatila da njena knjiga Fer-plej može biti korisna i muškarcima. Kako je jedan od glavnih postulata Svetskog dana muškaraca poboljšanje odnosa između polova i rodna ravnopravnost, Vulkan izdavaštvo prepoznaje ovu knjigu kao značajno štivo koje neguje pomenute vrednosti. Fer-plej predstavlja sistem za uštedu vremena i prevenciju anksioznosti koji parovima nudi potpuno nov način podele kućnih obaveza. Rodski je za potrebe svog istraživanja intervjuisala pet stotina žena i muškaraca iz različitih sfera društva kako bi prepoznala univerzalni problem nevidljivog rada, šta sve on podrazumeva i kako ga uspešno obaviti. Osmislila je kartašku igru sa četiri pravila i sto kućnih poslova koju parovi treba da odigraju kako bi odredili raspored zaduženja, od pranja sudova, preko pomaganja deci oko domaćih zadataka, do spremanja večere. „Pobediti“ u ovoj igri znači uspostaviti ravnotežu u kućnom domaćinstvu, izgladiti odnose s partnerom i ostvariti pravo na lični prostor – izdvojiti vreme za bavljenje sobom i vlastitim interesovanjima. Knjiga koja je usrećila mnoge parove uskoro će biti dostupna na sajtu vulkani.rs.

 

Sve naslove Vulkan izdavaštva možete kupiti putem sajta vulkani.rs, kao i u knjižarama Vulkan širom Srbije.