Pretraži sajt
%
×
SVETSKI DAN KNJIGE - 15% + 20% + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

Knjiga Damin gambit ne prestaje da oduševljava čitaoce

25.
3.
2021.

Poručite knjigu putem sajta www.vulkani.rs i ostvarite dodatne pogodnosti

Knjiga Voltera Tevisa Damin gambit skoro četiri decenije istim intenzitetom oduševljava čitaoce svih generacija širom sveta. Ne morate biti vrsni poznavalac šahovske igre da biste uživali u ovom briljantnom štivu, britkom i oštroumnom. Kako je naveo britanski Telegraf: „Malo je autora koji su o genijalnosti i zavisnosti pisali kao Volter Tevis.“

Damin gambit je priča o Bet Harmon, mladoj ženi koja nije dozvolila da je stereotipi sputaju. Izdigla se iz jednoličnog života u sirotištu i postala heroina svog vremena. Osvajala je život kao što je osvajala polja na šahovskoj tabli i postala univerzalan simbol upornosti, želje i uspeha.

Fajnenšl tajms takođe svedoči da je ovo jedan od naslova neprolazne vrednosti: „Lužinova odbrana Vladimira Nabokova i Cvajgova Kraljevska igra su klasici. Sada im se pridružio i Damin gambit.“

Kada je roman prvi put objavljen 1983. godine, autor Volter Tevis izjavio je da on predstavlja „omaž pametnim ženama“. Od prvog dana postojale su brojne spekulacije o tome da li je Tevis inspiraciju za glavnu junakinju našao u nekoj stvarnoj ličnosti, što je pisac porekao. Međutim, Tevis je istakao da su mu, dok je pisao roman, kao inspiracija poslužili šahovski velemajstori Robert Fišer, Boris Spaski i Anatoli Karpov, koji su ovaj sport podigli na viši nivo, ali da su apsolutno svi likovi izmišljeni.

Jedna istorijska ličnost imala je značajnu ulogu u procesu stvaranja romana. Brus Pandolfini, američki šahovski majstor, bio je stručni savetnik i on je sugerisao da knjiga bude nazvana po potezu kojim započinje partija. Skoro trideset osam godina kasnije, Pandolfini je bio konsultant i u televizijskoj adaptaciji knjige, Netfliksovoj seriji istog naziva – Damin gambit.

Planetarno popularna serija približila je roman savremenim, mladim generacijama. Damin gambit, jedinstveno delo koje odiše neiscrpnom energijom, oduševilo je čitaoce širom Srbije, koji su čekali knjigu s velikim nestrpljenjem. Reakcije i komentari su izvanredni i ovo je knjiga koja će obeležiti 2021. godinu. Ukoliko niste među onima koji su već uživali čitajući je, možete je poručiti brzo i na jednostavan način putem sajta www.vulkani.rs.