Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA ODABRANE VULKANČIĆ KNJIGE
dana sati minuta sekundi

Knjiga „Smisao erosa i ljubavi“ u širem izboru za nagradu „Nikola Milošević“

31.
12.
2020.

Radio Beograd 2 dodeljuje nagradu „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije. Žiri, koji je ove godine u sastavu prof. dr Zoran Paunović, prof. dr Dragan Prole i prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica) odlučio je da u širi izbor za ovogodišnju nagradu uvrsti i knjigu Milenka Govedarice Smisao erosa i ljubavi u izdanju Vulkan izdavaštva.

Filozofsko-psihološki roman Milanka Govedarice oduševiće čitaoce! Smisao erosa i ljubavi počinje razmatranjem prirode erosa, erotskih doživljaja i erotskih aktivnosti, koji su ljudima očigledniji, sa težnjom da se što potpunije objasni ljubav, koja je tajanstvenija i uzvišenija.

Još je u starogrčkoj mitologiji Eros smatran božanstvom stvaranja i života. Njegova važnost ogleda se u tome što je on jedan od prvonastalih bogova koji se sam stvorio pre nastanka vremena i koji daruje sam život. Energija erosa i ljubavi pokretač je života iz koga sve nastaje i koji se ne može prekinuti.

Nakon izlaganja o komponentama čovekovog erotskog iskustva (erotska žudnja, erotski odnosi i erotsko uživanje), u kontekstu Fukoovih i Batajevih istraživanja, autor je sažeto predstavio različita stanovišta o erosu i ljubavi u domenima današnje seksologije, erotike i filozofije ljubavi.

Nastojeći da pomenute teme osvetli iz različitih perspektiva, autor je u sadržaj ove knjige inkorporirao zapise o erosu i ljubavi koje su za sobom ostavili stari Grci, mislioci hrišćanstva, Frojd i postmodernisti, i posebno veliki egzistencijalističko-personalistički mislioci: Kjerkegor, Sartr, Jaspers, Šeler, Berđajev i Janaras. Naposletku, analizu erotske ekstaze povezao je sa ispitivanjem (ne)autentičnosti življenja, a smisao ljubavi doveo je u vezu sa uzajamnim otkrivanjem ličnosti.

Milanko Govedarica rođen je 1963. godine. Zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 1990. godine, gde predaje istoriju savremene filozofije i filozofiju psihoanalize.

Fantastičnu knjigu Smisao erosa i ljubavi možete poručiti putem sajta www.vulkani.rs.