Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Knjiga za ljubitelje Šekspirovih dela: Tiranin: Šekspir o politici

13.
11.
2020.

Knjiga Stivena Grinblata namenjena je svima koji žele da se upoznaju sa mehanizmom političkih manipulacija u savremenom svetu. Tiranin: Šekspir o politici oduševiće i sve poštovaoce jednog od najvećih književnih umova sveta.

Ispitujući psihu – i psihoze – likova poput Ričarda III, Magbeta, Lira, ili Koriolana, Grinblat opisuje na koji je način Vilijam Šekspir podrobno proučavao žudnju za apsolutnom moći, kao i pošasti koje su zadesile društva u kojima su ovi likovi vladali. Knjiga Tiranin dokazuje da je Šekspirov rad ostao aktuelan sve do danas, i to ne samo kad je u pitanju neugasivi despotizam već i autodestruktivna spremnost svih saradnika da mu neprekidno udovoljavaju.

Na koji način destruktivni lideri – sociopate, demagozi, tirani – stupaju na vlast?

I šta se zapravo događa u skrivenim odajama tiraninove duše?

Osvetljavajući svojim neobičnim uvidom infantilne prirode i neutažive narcisoidne težnje silnika, Šekspir je ujedno i zamišljao načine na koje bi oni mogli biti zaustavljeni. Odgovor na to pitanje javio mu se pred kraj karijere, kada je shvatio da najveća nada zapravo leži u snažnoj nepredvidljivosti kolektivnog života, u njegovom odbijanju da maršira u korak s bilo čijim naređenjima.

Kada je reč o neodložnim aktuelnim pitanjima, Šekspiru nema ravnog. Tiranin je afirmisana studija Šekspirovog stvaralaštva, koja baca novo svetlo na njegove komade koji govore o moći. Vašington post navodi da je „elegantno i vešto napisana“, dok Gardijan ističe da predstavlja „zanimljivo proučavanje nekih od najrečitijih despota na sceni“.

Knjiga Tiranin: Šekspir o politici će zadovoljiti vaše intelektualne potrebe i proširiti vidike. Možete je kupiti klikom na link www.vulkani.rs.