Pretraži sajt
%
×
DO 50% NA POPULARNU PSIHOLOGIJU
dana sati minuta sekundi

Novo delo Salmana Ruždija: Kihot

28.
6.
2020.

Jedan od najviše nagrađivanih i najuspešnijih svetskih pisaca Salman Ruždi napisao je roman Kihot, veličanstveni omaž Servantesu, njegovom besmrtnom junaku i jedinstven komentar naših nesigurnih vremena.

Servantesov Don Kihot, osvedočeno remek-delo, napisan je 1605. godine i predstavlja kamen temeljac zapadnoevropske književnosti. Ruždijev Kihot je britak, inteligentan roman, prožet specifičnim humorom i namenjen savremenom čitaocu gladnom dela koja ostavljaju trag u svetskoj književnosti.

U trenutku kad mu je srce poskočilo, premda ne možemo utvrditi tačan dan ili vreme, znao je da se zaljubio. Mada je gospođicu Salmu R. viđao samo na televizijskom ekranu, pomno prateći njene emisije, prelepa i duhovita devojka osvojila je njegovo srce. Tada mu je sinula ideja: mora krenuti u pohod i izboriti se za njenu ljubav!

Zamislite priču o ljubaznom i smušenom prodavcu opsednutom televizijom, koji se zaljubljuje u TV zvezdu i odlazi na slikovito putovanje kroz Ameriku sa (izmišljenim) sinom Sančom da bi dokazao da je vredan njene ruke. Zamislite priču o dva junaka, jednom iz stvarnosti, jednom iz mašte. O suočavanju s tragikomičnim nedaćama doba u kome je sve moguće i nemogućoj potrazi osuđenoj na propast. Priču o tračku nade da će na kraju ipak ljubav pobediti.

Roman Kihot ušao je u najuži izbor za Bukerovu nagradu 2019. godine, izabran je za knjigu godine na Tajmovoj listi, a vi ga možete kupiti putem sajta www.vulkani.rs ili u bilo kojoj Vulkan knjižari širom Srbije.