Pretraži sajt
%
×
DO 50% NA POPULARNU PSIHOLOGIJU
dana sati minuta sekundi

Друга књига „Сеоба“ из Вулканове едиције „Трагови“ у продаји

3.
8.
2022.

Има сеоба. Смрти нема!

Друга књига Сеоба објављена је 1962. године. Дакле, ове године навршава се тачно шездесет година од њеног првог објављивања, а она и данас представља једно од најзначајнијих дела и Милоша Црњанског и српске књижевности XX века.

У средишту овог романа налази се прича о сеоби Срба из Аустрије у Русију. Милош Црњански је ту причу испричао приказујући живот четворице браће Исаковича, али је при томе осветлио портрете разноликих ликова и слика које су обележиле српску и светску историју. У овој књизи судбина народа одредиће судбину појединца, па тако и Павла Исаковича, јунака који је у свим својим луталаштвима назирао на хоризонту титраву светлост далеке земље Русије, симбола лепшег света и утехе.

Селидбе његових сународника, које су се, у почетку, чиниле као олује, које читаве облаке лишћа подижу, претварале су се у бекство појединаца, бедно.

„Целокупна критичка рецепција овог романа Милоша Црњанског била је одређена ставом о анахроности свега што се разилази са модерношћу. Управо такво критичко предразумевање показује колико је Друга књига Сеоба ишла мимо свог времена, стазама несавремености, да се у надолазећем времену роман Црњанског открије као приповедно језгро у коме живо пулсирају историја и време – по речима Николе Милошевића као ’најбоља књига српске прозе, која се може мерити са највећим делима светске литературе’.“ – Мило Ломпар

Друга књига Сеоба обухвата много више догађаја. Тема Сеоба, трагичне околности појединца и целог национа, сада долази до пуног изражаја. Армија и сељаштво су у непрекидном превирању. Много је више ликова а самим тим и много више љубави, смрти, мржње, много више покрета и трагичних животних догађаја.“ – Милош Црњански

Другу књигу Сеоба из Вулканове едиције Трагови можете потражити на сајту vulkani.rs или у књижарама Вулкан широм Србије.