Pretraži sajt
%
×
DO 50% NA POPULARNU PSIHOLOGIJU
dana sati minuta sekundi

U VUČJOJ JAZBINI: UZBUDLJIVI BESTSELER PO ISTINITOM DOGAĐAJU

9.
9.
2021.

Za sve ljubitelje priča o životima običnih ljudi uhvaćenih u vrtlogu burnih vremena, Vulkan izdavaštvo pripremilo je uzbudljiv roman autorke Rozele Postorino – U Vučjoj jazbini.

Čitajući jedan italijanski list 2014. godine, Rozela Postorino naišla je na mali članak o ženi po imenu Margo Volk i odmah shvatila da ima materijal za roman. Reč je o starici koja je nakon mirno proživljenog života u Nemačkoj odlučila da otkrije tajnu koju je čuvala čak šezdeset godina. U rođendanskom intervjuu koji je dala 2013. godine otkrila je da je radila kao probačica hrane za Adolfa Hitlera. Ona i još četrnaest žena morale su da probaju hranu pre njega i tako rizikuju da budu otrovane. Iako nije samovoljno odabrala da radi za Hitlera, Volk je svakodnevno rizikovala život zbog njega. Upravo ta moralna dilema inspirisala je Postorino da napravi umetnički osvrt na njenu životnu priču.

S obzirom na to da nije imala priliku da lično razgovara s Margo Volk, Rozela Postorino odlučila je da svoje delo u potpunosti predstavi kao fikciju, a glavnoj junakinji dodelila je svoje ime – Roza. Za taj postupak opredelila se kako bi se što bolje razumela situacija i istorijski momenat.

Nemačka, 1943: dvadesetšestogodišnja Roza Sauer ostala je bez roditelja, a njen voljeni suprug bori se u prvim redovima fronta. Sama i bez novca, ona donosi sudbonosnu odluku da napusti ratom razoreni Berlin i ode na selo, kod muževljevih roditelja, nadajući se da će tamo pronaći utočište. Ali, jednog jutra probudili su je službenici SS-a kako bi joj saopštili da je regrutovana za jednu od Hitlerovih degustatorki. Njen zadatak bio je da sa još devet žena svaki dan odlazi u Hitlerov tajni štab – Vučju jazbinu – i pre njega proba svaki obrok. Zarobljena na pogrešnoj strani istorije, na ivici pakta sa zlom i ophrvana krivicom, Roza je vođena samo jednim – instinktom za preživljavanje.

Roman U Vučjoj jazbini postao je bestseler širom Evrope i preveden je na čak osamnaest jezika. Po rečima autorke, uspeh romanu donela je upravo priča o „običnoj osobi“ koja se zadesila usred moralne krize.

Knjigu možete pronaći na sajtu vulkani.rs i u svim knjižarama Vulkan.