Pretraži sajt

Priča o nobelovcu Gabrijelu Garsiji Markesu „Samoća i društvo“ u prodaji

12.
5.
2021.

Poštovaoci stvaralaštva Gabrijela Garsije Markesa, kao i čitaoci koji bi voleli da saznaju nešto više o privatnom životu legendarnog latinoameričkog pisca, o njegovom snu i putu da ga ostvari, biće oduševljeni knjigom Samoća i društvo, koju je napisala novinarka Silvana Paternostro.

Zahvaljujući svom predanom radu i vanserijskom talentu, Markes je postao jedan od najvećih pisaca svih vremena, a njegov čuveni roman Sto godina samoće doneo mu je Nobelovu nagradu.

Knjiga Samoća i društvo sačinjena je iz dva dela. U prvom delu Pre „Sto godina samoće“ reč imaju oni koji su ga poznavali pre nego što je postao opštevoljena latinoamerička ikona. Fragmentirani tekstovi sačinjeni su od pripovesti njegovih rođaka i prijatelja iz doba kada Markes još nije imao ličnog engleskog krojača niti engleskog biografa, i kada još nije provodio vreme sa predsednicima i multimilionerima. To je priča o malom dečaku iz provincije koji je odlučio da postane pisac i uspeo u tome. Drugi deo Posle „Sto godina samoće“ opisuje čoveka koji se krio iza legende u koju se pretvorio Garsija Markes. Sve od Arakatake pa do Barankilje, Bogote, Pariza i Meksiko Sitija čini se da se samoća koja mu je bila potrebna da bi stvarao svoja remek-dela pretvarala u neku vrstu razuzdane zabave kad god svoje vreme nije posvećivao pisanju.

Usmena istorija o biografiji legendarnog Markesa raskošan je i redak istorijski dokument koji čuva kolektivno sećanje na njegov život, promišlja o zanimanju pisca iz ugla običnih ljudi, zapitanih o tome kako je došao do rilkeovskog nužnog pakta sa samoćom.

U svojoj autobiografiji Living to Tell the Tale Markes kaže: „Raduje me to što bi usmena istorija katkad mogla biti bolja od pisane, a moguće je da sasvim nesvesno izmišljamo novi žanr neophodan literaturi – fikciju o fikciji.“

Samoća i društvo to je upravo Gabrijel Garsija Markes. Usamljena i nesigurna osoba kojoj su bili potrebni prijatelji, kao i naklonost i divljenje okoline, uprkos egoističnoj svesti o svojoj veličini.

Knjiga Samoća i društvo je istinita priča o Markesovom životu, koju su ispričali njegovi prijatelji, članovi porodice, kolege, ljudi na koje je uticao i koji su ostavili trag u njegovom životu. Možete je poručiti već danas putem sajta www.vulkani.rs i upoznati se sa životom ovog jedinstvenog čoveka.

Trenutno nema komentara