Pretraži sajt

Genijalni Servantesov „Don Kihot“ u izdanju Vulkan izdavaštva

5.
4.
2024.

Gde je granica između realnosti i mašte?

Vulkan izdavaštvo objavilo je Don Kihot  najznačajnije delo španskog pesnika, dramaturga i proznog pisca Migela de Servantesa. Iako je isprva nastalo kao parodija na popularne viteške romane, Servantesovo remek-delo, prožeto vanvremenskim promišljanjem o ljudskoj prirodi i njenim neizbežnim protivrečnostima, uspelo je da nadmaši vreme u kome je napisano – i da živi više od četiri veka.

Zbog eksperimentalne forme i književne razigranosti, Don Kihota mnogi smatraju prvim modernim romanom, a takođe je i jedan od najčešće objavljivanih i najprevođenijih romana na svetu. Imao je veliki uticaj na mnoge svetske književnike, od Dikensa, preko Flobera do Melvila i Foknera, koji su ovaj roman čitali bar jednom godišnje, „kao što neki čitaju Bibliju“.

Servantesov plemeniti vitez postao je simbol istrajnosti običnog čoveka koji se bori za svoje ideale, dok Sančo Pansa, Don Kihotov verni i oprezni pomoćnik, predstavlja arhetip odanosti i prijateljstva.

Zaneseni plemić iz Manče toliko je opčinjen čitanjem viteških romana da je i sam odlučio da postane vitez. U društvu svog vernog Sanča Panse, lukavog i u izvesnoj meri pronicljivog, kreće u smele avanture. Dok zajedno lutaju svetom, mašta ostarelog Kihota odvodi ih u razne nevolje – među kojima je i čuvena borba sa vetrenjačama, simbol slepe vere u ideale.

„Samo za mene rodio se Don Kihot, i ja samo za njega.“ – Migel de Servantes

„Od svih izvrsnih likova u hrišćanskoj književnosti, Don Kihot se izdvaja kao najsavršeniji, ali on je lep samo zato što je istovremeno i smešan.“ – F. M. Dostojevski

„Kakav je spomenik ova knjiga... Kako se njen stvaralački genije, kritičan, slobodan i ljudski, uzdiže iznad svog vremena.“ – Tomas Man

Don Kihot, klasik španske i svetske književnosti, dostupan je na sajtu vulkani.rs.