Pretraži sajt

Putovanje u izgubljeno detinjstvo Elvire Lindo – „Na otvorenom srcu“ u prodaji

15.
5.
2023.

Snažna i lična priča o nesavršenoj ljubavi

Pogledom punim saosećanja i radoznalosti sjajnog posmatrača koji zna da pretoči svaki fragment sećanja u priču, španska spisateljica Elvira Lindo slika raskošnu porodičnu fresku prepunu osećanja i strasti i odaje počast generaciji koja se u veku velikih promena hrabro borila da preživi u Španiji nakon građanskog rata.

Na otvorenom srcu je priča o naglo prekinutom detinjstvu, o izmirenju ćerke sa očevim vrlinama i manama, njegovom svetlom i mračnom stranom.

Ispovest Elvire Lindo zapanjuje brutalnošću i istrajnim lirizmom. Ovo je priča kojoj ne nedostaje ni ponosa ni stida. Autorka nam otkriva najveći bol koji se može osetiti u detinjstvu: usamljenost, osećaj napuštenosti, nedostatak majčinske ljubavi.

Elvira Lindo nam govori o svom nomadskom životu, majčinoj bolesti, odnosima između roditelja u kojima su deca prinuđena da zauzmu stranu. Vraćajući se u detinjstvo, usvaja detinji glas, nežni i nestašni pogled devojke kakva je bila, u narativu protkanom bezbrižnim humorom, koji ne zasmejava, već izmamljuje nežni osmeh.

Ironija je sve porodične tuge pretvorila u zbirku šaljivih anegdota.

Priču počinje od očevog detinjstva, od dečaka Manuela i njegove borbe da pobegne iz bede kada ga sa samo devet godina šalju u ratom opustošeni Madrid. Postaje nepoverljiv čovek, a ipak velikodušan, naviknut da ironijom zamaskira osećanja. Zahvaljujući svojoj snalažljivosti, Manuel pronalazi dobar posao i zasniva porodicu. Četvoro dece – dva brata i dve sestre – otac neukrotivog karaktera i ličnost puna snage koju posao vodi po čitavoj Španiji, majka uzdržana ali i brižna: njihov brak je buran, obeležen njegovom ljubomorom i njenom popustljivošću i slabim srcem. Upravo će taj njihov odnos diktirati puls života čitave porodice.

Introspektivni roman o ljubavi, koji oživljava istoriju jedne epohe, Na otvorenom srcu dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.