Pretraži sajt
%
×
SVETSKI DAN KNJIGE - 15% + 20% + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

Knjiga najlepših ljubavnih pesama „Gradinar“ i „Pevačeve žrtve“ uskoro u prodaji

18.
1.
2023.

Poruke velikog mudraca sa reke Gang

„Najbolji moderni, i ujedno veliki pesnik mističkog shvatanja sveta, jeste sin zemlje koja ga je takvog jedina mogla dati, indijski pesnik Rabindranat Tagore“, rekla je velika srpska književnica Isidora Sekulić.

Protkana stihovima koji nadilaze vreme, Gradinar je zbirka pesama u obliku priča, sažetih i punih emocija, koju je Tagore objavio 1912. godine. Njegova je poezija prožeta duhom jedinstva srodnih duša, čija univerzalna vizija i vera u humanost nema granica. Dok mistični panteizam prožima svaku reč, harmonija caruje u pesmama obdarenim prefinjenom muzikalnošću.

„Ljubav je glavna tema njegove lirike: ljubav prema ženi, prema deci, prema otadžbini, prema prirodi, prema životu uopšte. Žena, naravno – kao najlepše i najneposrednije oličenje života – ima počasno mesto.“ – Vojislav Đurić

 

Čeznem da upotrebim najdragocenije reči što imam za te;

ali se ne usuđujem, strahujući da mi se neće vratiti istom merom.

 

Tagore je voleo život u svim njegovim oblicima. Kao iskreni i pažljivi posmatrač prirode, on je u svakoj njenoj manifestaciji prepoznao istovetnost između apsolutnog i posebnog, između suštine svakog čoveka i suštine univerzuma.

 

Jer proletnji dani opet idu; pun mesec uzima zbogom i ponovo dolazi;

behar se ponovo vraća i rumeni na granama iz godine u godinu;

tako se i ja možda rastah od tebe da se opet vratim.

 

Osim što pokazuje kolika je njegova ljubav prema prirodi, jasno je i kolika je njegova ljubav prema ljudima i životu. I upravo ga je ta ljubav upoznala sa različitim osećanjima, iskazanim u raznim nijansama tuge i radosti, razočaranja i nade, strepnje i hrabrosti, nežnosti i naklonosti.

 

Mladost prolazi godina za godinom;

Proletnji dani lete; jedno golo ništa ubija nežni cvet,

a mudrac me opominje da je život

samo kap rose na lotosovom listu.

 

Svaki poetski element Tagore obavija posebnom aurom sugestije i suptilnom i neodoljivom čarolijom. Bogat evokacijama, jezik ovog indijskog pesnika dopire do nas kao eho najskrivenijih dubina duše.

 

Ko si ti, čitaoče, koji ćeš posle jednoga stoleća čitati pesme moje?

Otvori vrata svoja i gledaj u daljinu.

U svom cvetnom vrtu skupljaj mirisne spomene

na minulo cveće pre stotinu leta.

U radosti svoga srca da osetiš živu radost…

 

Rabindranat Tagore je bio i pripovedač, filozof, slikar, pedagog, esejista, dramski pisac i prevodilac. Za mnoge svoje pesme komponovao je muziku. Pri drugoj poseti Evropi, kao šezdesetpetogodišnjak, 14. novembra 1926. boravio je i u Beogradu. U 70. godini posvetio se slikarstvu, a svoju poslednju pesmu izdiktirao je nekoliko sati pred smrt. Zbirka pesama Pevačeve žrtve, koju je sâm preveo s bengalskog na engleski jezik, donela mu je Nobelovu nagradu 1913. godine.

Knjiga poezije indijskog nobelovca uskoro će biti dostupna na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.