Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Svetski bestseler „Iz pepela“ i na filmskom platnu

7.
12.
2022.

Priča koja će vas odvesti duboko u lavirint emocija

Majstorski triler švedskog pisca Aleksa Šulmana Iz pepela, koji je pronašao put do čitalaca širom sveta i postavio rekorde na svetskim top-listama, biće pretočen u igrani film, najavljuju iz produkcijske kuće Yellow Bird UK. Scenario i režija povereni su švedskom glumcu Gustavu Skašgordu.

Uzbuđen što će Iz pepela doživeti ekranizaciju, Šulman kaže: „Srećan sam što ću sarađivati sa producentkinjom Bernom Levin, koju dugo poznajem i koju smatram jednom od najboljih u tom poslu. I naravno, Gustav. Radio sam sa Gustavom i mislim da je on najbolji glumac u Kraljevskom dramskom pozorištu. Ali ono što još više zapanjuje je njegova vizija o tome kako ispričati priču. Na kraju sam shvatio da je on opsednut pripovedanjem koliko i ja i zbog toga ću mu sa zadovoljstvom prepustiti da ovu knjigu ’prevede’ u film.“

Jeziv koliko i dirljiv, roman Iz pepela doneo je Šulmanu titulu jednog od najzanimljivijih savremenih švedskih pisaca. Ova snažna, napeta priča o prošlosti i sadašnjosti jedne razorene porodice, složenim bratskim odnosima, krivici i tajnama iz prošlosti puna je emocionalnog i psihičkog bola.

U ovom romanu autor oslikava tamu porodice, stvarajući likove obdarene ogromnom psihološkom dimenzijom. Hronološki, knjiga se završava tamo gde patnja počinje. Samo površno se kroz sumorni užas u retrospektivi probija idila, mali nagoveštaji koji stvaraju tužnu sliku poput mozaika.

„Postoji tačka topljenja u samom nukleusu ove priče. Strahovita nestabilna snaga koju oštra, intrigantna narativna struktura pokušava da obuzda. To stvara površinu punu tenzije, na kojoj se priča odvija. Filmski potencijal ove knjige je ogroman. Ovo vidim kao nastavak umetničkog putovanja koje sam započeo sa Aleksom tokom proba za predstavu. Shvatio sam koliko su nam ukusi i vizije usklađeni. Čak i tematski, ova priča deli istu polaznu tačku sa predstavom, jer su obe začete u isto vreme. Zato je ovo prirodna evolucija snažne kreativne saradnje i veoma sam uzbuđen što ću ovu knjigu preneti na ekran“, naveo je Gustav Skašgord.

Kreativna direktorka Berna Levin je izjavila: „Aleks Šulman je vanserijski talentovan pisac – majstor koji stvara kompleksne, slojevite likove i kreira svetove koji od prvog trenutka izgledaju stvarno i opipljivo. Njegovo delo Iz pepela je bez diskusije knjiga koja vas uvlači duboko u sebe i bez zadrške prikazuje tragediju, iskupljenje i oproštaj na način koji oduzima dah. S druge strane stoji Gustav Skašgord – jedan od najvećih glumaca na svetu, s decenijama iskustva pred kamerom, koji u svaku ulogu unosi strast, intrigu i svoju ljudsku stranu. Znam da će Gustav s ovom adaptacijom uraditi sjajan posao. Ovo je i njegov rediteljski debi koji će prikazati njegovu veštinu da istraži stanja ljudskog duha i ulije vitalnu, sirovu energiju u ovaj uzbudljivi projekat.“

Do dolaska filma u domaće bioskope, psihološki triler Iz pepela potražite na sajtu vulkani.rs ili u knjižarama Vulkan širom Srbije.