Pretraži sajt

Ненадмашни класици српске књижевности

3.
11.
2020.

Пером нашег нобеловца, Иве Андрића, исписана су дела која сведоче о једном времену, представљају залог за будућност и заувек остају еталон књижевности овог подручја и сврставају је у сам врх светске уметничке баштине XX века.

У Травничкој хроници проналазимо слику света као позорнице на којој се смењују судбине сасвим обичних и малих људи. Међутим, на тој истој позорници историја се рашила откривајући своје наличје. Тако је заподенуто приповедање и испричана је прича у којој је Иво Андрић поставио многа питања, али и оно есенцијално – како докучити смисао постојања у свету у којем је људска слобода ограничена и осујећена?

У есеју Разговори са Гојом Иво Андрић записао је да су просте и убоге средине позорнице за чуда и велике ствари. Та мисао је значајна јер представља основу за сагледавање и разумевање целокупне пишчеве поетике, у оквиру које се посебно истиче Травничка хроника, дело чија је радња смештена између стешњених и уских травничких касаба.

На Дрини ћуприја је роман у који је Иво Андрић уткао причу о човеку који је одлучио да изгради мост на Дрини како би спојио себе некадашњег са собом садашњим, и тако заувек и сигурно везао Босну са Истоком, место свога порекла са местима свога живота.

Судбина Мехмед-паше Соколовића предодредила је да његов живот буде прекинут пре отелотворења његове идеје. Он је напустио овај свет, а велики мост на Дрини остао је – као симбол трајања – и око њега ће се исплести безброј прича о људима, њиховим судбинама и историјским збивањима.

Иво Андрић је рођен 1892. године у Травнику. Основну школу завршио је у Вишеграду, који је обележио његово стваралаштво.

Почетком 1920. године започиње дипломатску каријеру постављањем у посланству при Ватикану. Време између два светска рата провео је у служби у конзулатима и посланствима Краљевине Југославије у Риму, Букурешту, Грацу, Паризу, Мадриду, Бриселу, Женеви и Берлину.

Андрић је 1961. године добио Нобелову награду. Целокупни износ награде поклонио је из два дела библиотечком фонду Босне и Херцеговине. Умро је 13. марта 1975. године у Београду.

Романи Травничка хроника и На Дрини ћуприја део су едиције Трагови, посвећене класицима српске књижевности. Можете их купити путем сајта www.vulkani.rs.