ISBN: 978-86-10-05619-8
Format: 184x245 mm
Broj stana: 320
Povez: tvrd
Pismo: ćirilica
Žanr: domaći autori
Пред вама је својеврсни водич који обухвата период од зачетка модерног Београда до наших дана. Како је сам аутор навео у предговору ове књиге, читаоци имају прилику да се увере у то на који начин храна и однос према њој, као део културе и традиције, осликавају стање у друштву, али и како однос према слаткишима на посебан начин одражава социјалне и друштвене прилике. Од прве до последње странице ове књиге Јово Анђић настоји да одговори на питање може ли се кроз историју слаткиша осликати сусрет Истока и Запада, осавремењивање Београда и његово прерастање из оријенталне вароши у модерну европску престоницу.
Постоје књиге које нас сасвим увуку у свој свет. Ово је једна од тих. Зато се немојте изненадити када будете чули узвике сладолеџија, салебџија и бозаџија, када пред вашим очима искрсну београдске улице и продавци који су на колицима изложили фишеке бомбона, алву, ушећерено воће на штапићима… чак и уколико им одолите, већ у следећој улици осетићете мирисе ваниле, цимета, чоколаде, који ће вас одвести до излога посластичарница у којима се служе колачи и торте најлепших укуса. Неке од њих и данас заслађују љубитеље слаткиша.
Ово слатко путовање започео је Јово Анђић, истражујући и прикупљајући грађу у архивима и библиотекама, а потом је то путовање наставио оцртавајући сва слатка београдска кретања кроз шест поглавља: од рађања модерног Београда, справљања слаткиша, преко београдских трпеза, посластичара који су заслађивали Београђане, трпеза српских владара, па све до рецепата неких од најзначајнијих београдских слаткиша. На вама је, драги читаоци, да то слатко путовање заокружите.