Pretraži sajt

NA DRINI ĆUPRIJA

Ivo Andrić
01.11.2020.

 

ISBN: 978-86-10-03474-5
Format: 145x205
br. str.: 336
povez: tvrd
Pismo: latinica

Ivo Andrić je u ovaj roman utkao priču o čoveku koji je odlučio da izgradi most na Drini kako bi spojio sebe nekadašnjeg sa sobom sadašnjim, i tako zauvek i sigurno vezao Bosnu sa Istokom, mesto svoga porekla sa mestima svoga života. Ipak, sudbina Mehmed-paše Sokolovića predodredila je da njegov život bude prekinut pre otelotvorenja njegove ideje na javi. On je napustio ovaj svet, a veliki most na Drini ostao je – kao simbol trajanja – i oko njega će se isplesti bezbroj priča o ljudima, njihovim sudbinama i istorijskim zbivanjima.

Te priče i danas spajaju obalu prošlosti sa obalom sadašnjosti potvrđujući reči koje je Ivo Andrić zapisao u eseju Mostovi: Naposletku, sve čim se ovaj naš život kazuje – misli, napori, pogledi, osmesi, reči, uzdasi – sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju, i na kojoj tek dobiva svoj pravi smisao. Sve to ima nešto da savlada i premosti: nered, smrt ili nesmisao.

„Mehmed-paša nikada nije video svoju zadužbinu, niti je njome prošao. Premošćene njegovom zadužbinom, desna i leva obala Drine ostale su spojene, a Andrićevim romanom, u svest miliona čitalaca, koji je nikada neće videti, ćuprija se utisnula kao svojevrsni simbol spajanja različitosti i plemenite ljudske potrebe da se pobedi trošnost i nadvlada prolaznost.“

Žaneta Đukić Perišić

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""