Pretraži sajt

Вулканових пет наслова домаће књижевности

23.
12.
2021.

 

 

Домаћи наслови које смо највише читали током 2021. године

 

Љубитељима домаће књижевности представљамо Вулканових пет наслова који су обележили годину иза нас. Пронађите своје омиљено штиво и уживајте у ремек-делима класичне књижевности или савремене прозе.

Један од најдрагоценијих романа српске књижевности свакако су Сеобе Милоша Црњанског.

Сеобе су роман о звезди у бескрајном, плавом кругу. Сеобе су роман о човеку који је у рату оставио жену и о жени која је тог човека чекала. Сеобе су роман о љубави и роман о прељуби. Сеобе су роман о национу што је гинуо по туђој вољи и за туђ рачун. Сеобе су роман о узалудности ратовања. Сеобе су роман о судбини појединца који је веровао да постоји лепша и светлија будућност од оне која се назирала у померањима садашњости. Сеобе су роман о неусаглашености жеље и циља. Сеобе су роман о отуђењу. Сеобе су роман о вечитој жељи да се оде далеко, јер су даљине увек безгранични простори наде. Сеобе су роман о жудњи да се испуни празнина. Сеобе су роман о бескрајном, плавом кругу. У том кругу, и данас трепери она иста звезда.

Дан шести Растка Петровића својеврсно је ремек-дело српске књижевности.

Наслов Дан шести преузет је из библијског стиха о стварању човека: И би јутро, и би ноћ, дан шести. Како је сам Растко Петровић био један од оних који су прешли Албанију 1915. године, он је у првом делу романа приказао дотад невиђену слику Албанске голготе, али непрестано настојећи да у текст утка све мисли и сва осећања главног јунака Стевана Папа-Катића, који корача напред кроз разрушени и дезинтегрисани свет. Тон другог дела романа потпуно је другачији од првог: Стеван Папа-Катић живи у Америци, постао је палеонтолог и признати научник. Сусрет са Мили(цом) откриће му лице љубави.

Књига Јеванђеље по Јерониму Мухарема Баздуља прави је избор за љубитеље савремене прозе и кратких прича.

На страницама ове књиге препознаћете приче које су могле бити ваше. Неке од њих сигурно јесу, а све остале учиниће вам се познате, и због тога блиске. У њима ћете срести јунаке нашег доба, њихова немирења са стварношћу, контрасте прохујалих времена које назиремо и у садашњости, али и витализам који увек извире из човековог бола и пркоса. Напослетку, у свим овим причама препознаћете исту нит – писање је трагање за истином.

У роману Животи за изнајмљивање Душана Микље уживаће читаоци који воле савремену литературу у форми дневника, мемоара. Пишући о оцу који је 1941. године био у заробљеништву, а потом у немачком логору и на Голом отоку, Микља је исприповедао причу о снази људског духа.

Ово је истинита прича о дечаку који никада није престао да чека свог оца. И када је пропутовао свет стигавши до најудаљенијих тачака на земаљској кугли, наставио је да тражи делиће слагалице који су недостајали како би очева слика била целовита. Међутим, након што је све делове ставио на њихово место, на тој слици није видео само оца већ и једну породицу, једно детињство, приземну кућу на Дорћолу, неуморне мајчине руке и жишку цигарете међу очевим прстима. Године су пролазиле и однеле су у заборав све осим светлости цигарете која је испунила чак и најгушћи мрак, и тако се заувек преселила у дечакове очи.

Књига Неда Арнерић: Од сна до јаве, и натраг ауторке Татјане Њежић намењена је поштоваоцима лика и дела Неде Арнерић и љубитељима великана југословенске кинeматографије и уметности уопште.

Поред разговора и интервјуа у којима се никад није либила да буде искрена и да са публиком подели сопствене импресије и спознаје, у овој књизи прочитаћете шта су о Неди Арнерић рекли и записали њени пријатељи и блиски сарадници. Такође, имаћете прилику да се присетите најзначајнијих улога које су обележиле њену каријеру, и то тако што ће вас серија црнобелих фотографија попут времеплова одвести у златно доба филмске уметности. Татјана Њежић успела је да прикаже не само глумачки портрет Неде Арнерић већ и да ослика њен пут од сна до јаве, и натраг.

Романи уз које ћете уживати у зимским данима доступни су на сајту vulkani.rs и у књижарама Вулкан широм Србије.