Pretraži sajt

DA LI STE ZNALI? ZANIMLJIVOSTI IZ ČUDESNE „BRITANIKE: NOVE ENCIKLOPEDIJE ZA DECU“

16.
3.
2023.

Sve što želite da znate u jednoj knjizi

Britanika: Nova enciklopedija za decu je izvanredna zbirka znanja i prava riznica za sve generacije.

Tokom više od 250 godina svog postojanja, Enciklopedija Britanika je posvećena proveravanju i širenju stečenog znanja, istraživanju, radu sa stručnjacima i podsticanju inovacija. Iz takve misije rodila se ideja o ovoj vanvremenskoj riznici znanja koja će objasniti različite fenomene čovečanstva, ali i pružiti najnovije informacije koje ne srećemo tako često u klasičnim enciklopedijama.

Da li ste znali da se čuveni Veliki prasak desio za samo delić sekunde? Naučnici više vole da kažu da je to pre bila ekspanzija nego eksplozija. Sve je počelo veoma vrelo, s temperaturom od milijardu stepeni Celzijusa, a onda se ohladilo. Kada se sve ohladilo na nekoliko hiljada stepeni Celzijusa, atomi su počeli da se povezuju i tako je nastala materija. Materija se dalje ukrupnjavala sve dok na kraju nije formirala zvezde, galaksije, zvezdane sisteme i planete. 

Da li ste znali da je jedan od najvećih zemljotresa koji je ikada pogodio Japan 2011. godine, 2,4 metra na istok pomerio Honšu, glavno ostrvo Japana? To je više od dužine malog automobila! Zemljotres je potopio 400 kilometara obale Japana za 0,6 metara i usmrtio hiljade ljudi. A trajao je svega šest minuta.

Da li ste znali da je tornado u Dalasu (u Teksasu) 2012. godine podizao u vazduh šlepere? Ovaj moćni tornado je nosio kamione teške 30-40 tona kao da su igračke.

Da li ste znali da više od polovine biljaka i životinja u svetu živi u kišnim šumama, gde postoji obilje hrane? Kišne šume rastu u veoma vlažnim delovima sveta. Značajne su jer upijaju ugljen-dioksid iz atmosfere, proizvode kiseonik i time pomažu da se stabilizuje klima. Tropske kišne šume, kao što je Amazonska prašuma, vrlo su vrele i vlažne, dok su kišne šume umerenog pojasa hladnije i često bliže obali. Tropske šume imaju jasno izražene spratove, koje određuje dostupna količina svetlosti i vlage. Najviše drveće doseže visinu i preko 60 metara.

A, da li ste znali da morski pauci veliki kao tanjiri žive ispod leda na Antarktiku? Naučnici su zbunjeni njihovom veličinom, ali misle da su razlozi za to morska voda bogata kiseonikom i njihov spor metabolizam. 

Sve ove zanimljivosti i još mnogo drugih, potražite u čudesnoj knjizi Britanika: Nova enciklopedija za decu, namenjenu svim znatiželjnim umovima koji uživaju u proširivanju svojih horizonata znanja.

Britanika: Nova enciklopedija za decu dostupna je na sajtu vulkancic.rs i u svim knjižarama Vulkan širom Srbije.