Pretraži sajt
%
×
DO 50% NA POPULARNU PSIHOLOGIJU
dana sati minuta sekundi

Čuveni klasik „Dejvid Koperfild“ uskoro u prodaji

2.
3.
2023.

Najličniji roman Čarlsa Dikensa

Hoću li baš ja ispasti glavni junak ovoga životopisa, ili će ta uloga pripasti nekom drugom – treba da pokažu ove stranice.

Dejvid Koperfild je obrazovni roman Čarlsa Dikensa i ujedno jedno od njegovih najpoznatijih literarnih ostvarenja. U britke rečenice ovog romana pisac je upleo i sliku celokupnog engleskog društva viktorijanskog doba. Kako se pojedinac snalazi u takvom društvu i da li je odnos društva i pojedinca drugačiji u svakom novom vremenu? Zasigurno, Dejvid Koperfild je klasik u kom će čitalački užitak pronaći sve generacije – od najmlađih čitalaca, koji se mogu poistovetiti sa junakom, do onih najstarijih, koji se rado sećaju svog detinjstva.

Sećanje na taj život za mene je puno bola, tako puno duševne patnje i beznađa da nikad nisam imao dovoljno hrabrosti da istražujem koliko mi je bilo suđeno da proživim takvim životom. Je li taj život trajao godinu, ili više, ili manje, ne znam. Znam samo da je bio i da je prestao da bude; da sam ga opisao, i da ga tu ostavljam.

Po motivima iz svog života, Čarls Dikens piše priču o dečaku Dejvidu Koperfildu i prati njegov život od rođenja do zrelog doba. Pripovedanje u prvom licu približava čitaocima junakove dogodovštine i životna previranja. Sve životne faze junaka su ispraćene usponima i padovima, neočekivanim gubicima i surovim obrtima. Ipak, Dejvid Koperfild iznova u sebi pronalazi ljubav prema životu i volju za napretkom.

„Dikensov socijalno-kritički stav bio je spontan i proizlazio je iz njegovog klasnog porekla: odrastao među siromašnim gradskim svetom kome je i sam pripadao, a koji se jezikom sociologije naziva malograđanstvom, on je nagonski saosećao sa svim siromašnim, ugnjetenim i izrabljivanima (posebno decom) i bio spreman da kritikuje sve društvene pojave, i ustanove koje su po njegovom osećanju tim ljudima nanosile nepravdu. Među velikim engleskim pripovedačima XIX veka Dikens je najizrazitije gradski čovek: u njegovim romanima vrlo je malo otvorenih vidika, sunca i vazduha, sela, polja ili šume. Umesto toga nalazimo se ili u stisnutim, mračnim ulicama londonskih sirotinjskih kvartova, ili u raznim unutrašnjim prostorima – kancelarijama, sudnicama, zatvorima, radnjama, sobicama siromašnih stanova. I sve je prašno, memljivo, ruševno, ružno, katkad nakazno ili stravično, mada i u takvim prostorima ponekad žive – po volji svog stvaraoca – bića puna smeha i vitalnosti. Opšti je utisak da Dikensovim ambijentima provejava beda i tuga.“ – prof dr. Dušan Puhalo

Nakon što je objavljivan u nastavcima, roman je ugledao svetlost dana 1850. godine. Skoro dva veka kasnije, ova priča o odrastanju i životnim nedaćama glavnog junaka i danas dopire do srca čitalaca širom sveta.

Dejvid Koperfild – roman koji je Dikens opisao kao svoje „omiljeno dete“ – uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.