Pretraži sajt

Prestižna priznanja za roman Jevanđelje po jeguljama Patrika Svensona

13.
11.
2020.

Pablišers vikli proglasio je novi roman Patrika Svensona Jevanđelje po jeguljama za jednu od najboljih knjiga 2020. godine.

„Naučni i istorijski segmenti prepliću se sa sećanjima na dane kada ga je otac, u potoku blizu njihovog doma, učio da lovi jegulje... Čitaoci koji vole prirodu biće očarani Svensonovom fascinantnom zoološkom odisejom.“

Roman je dobio i Avgustovu književnu nagradu za nefikciju i u trci je za nagradu Carnegie Medal for Excellence i Good Reads Choice Awards.

Takođe, LA tajms je uvrstio Jevanđelje po jeguljama među 21 najbolju knjigu o prirodi, navodeći: „Nadahnut literaturom, naukom i sopstvenim studijima, Svenson inspiriše čitaoce da dožive jegulje na potpuno nov način.“

Jevanđelje po jeguljama je jedinstvena knjiga koja se otima žanrovskom određenju: memoari, popularna nauka, filozofski traktat, svojevrsni putopis koji je istovremeno i otkriće i povratak poreklu… I koje nas neizbežno vraća sebi, i nerešenim pitanjima našeg života. Koliko možete zaista saznati o jegulji? Ili o nekoj osobi? Ispostavilo se da su ova dva pitanja povezana.

Sve u vezi sa jeguljom od pamtiveka je bilo obavijeno tajnom – njen postanak, iznenađujuće metamorfoze, razmnožavanje. Patrik Svenson nam predstavlja misteriju koja hiljadama godina fascinira mislioce, naučnike i istraživače – od Aristotela, preko Frojda, sve do biologa koji su prelazili okeane kako bi pratili njihove migracije od Sargaškog mora do reka Evrope i Amerike i nazad. Danas, rizik od izumiranja spaja sudbinu ove neobične životinje sa čovekom, čineći je simbolom opasne i uznemirujuće situacije u životnoj sredini. Autor je u ovu naučnu priču upleo i pripovest o ocu i sinu i njihovoj zajedničkoj strasti lovljenja jegulja. Dok to čine, oni se upoznaju i uče kako da učvrste odnos zasnovan pre svega na ćutanju, tišini, ali i poštovanju i saučesništvu. Izazov sa najneuhvatljivijom životinjom pomoći će dečaku da promeni svoje viđenje stvari i prirodu počne da doživljava kao vlastitog vodiča.

Knjiga za ljubitelje intirigantnog i istovremeno mudrog štiva. Za ljude koji vole popularnu nauku i filozofiju, ali i popularnu psihologiju. Za one koji uživaju u čitanju kvalitetne literature iz koje mogu nešto da nauče i da se upoznaju sa različitim vrstama istraživanja.

Knjigu Jevanđelje po jeguljama možete kupiti putem sajta www.vulkani.rs.