Pretraži sajt

Капитално дело српске књижевности: Газда Младен у свим књижарама

4.
9.
2020.

До Газда Младена српска књижевност није имала роман који у тој мери указује на тежину положаја мушкарца у патријархалном друштву. Минуциозно описани карактери, проблематика идентитета, жртвовања зарад материјалног стицања, разапетост између осећања дужности, интимних страхова и љубави чине да након читања Газда Младен постане једно од омиљених дела не само српске модерне него и српске књижевности уопште.

Роман Газда Младен сваки читалац носиће заувек дубоко у себи, јер је на његовим страницама написана прича о судбини човека који је живео гледајући у јуче и сутра, ослушкујући туђе жеље уместо својих и бијући битке за све друге осим за себе. Тако је проћердао свој век жедан слободе и гладан љубави. Много је раскрсница, стаза и путељака од тренутка у којем се живот расцвета до тренутка у којем лишће прекрије цвеће, али напослетку је једино важно изабрати пут изнад којег се издалека открива пејзаж окупан сунцем и онда храбро кренути ка његовим хоризонтима, не заборављајући одакле смо кренули и где желимо да стигнемо.

Један од наших највећих писаца и истакнути представник српског реализма, Бора Станковић, дуже од века одушевљава читаоце широм наших простора. Своју прву драму објављује 1902. године, када почиње да користи врањански изговор. Целокупни књижевни опус Боре Станковића везан је за Врање, своје ликове градио је на основу прича које је слушао, а критичари га сматрају зачетником модерне српске књижевности.

Обрадујте себе капиталним делом домаће књижевности, било да га наручите путем сајта www.vulkani.rs, било да одете до омиљене Вулкан књижаре.