VOĐA I IZABRANE SATIRE
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
RADOJE DOMANOVIĆ (1873–1908) je pisac sa kojim je naša satira dostigla vrhunac, a do danas srpska književnost nije izrodila pisca koji bi po snazi invencije i oštrini satiričnog duha nadmašio Domanovića. Večiti opozicionar i veliki protivnik vladavine Aleksandra Obrenovića, baš zbog toga često otpuštan iz službe, aktivno je učestvovao u političkom životu. Bio je saradnik radikalskih novina Odjek, pokrenuo svoj list Stradiju, da bi na kraju postao vlasnik Novog pokreta, časopisa u kome je započeo svoje najobimnije delo Kralj Aleksandar po drugi put među Srbima. Ipak, ono po čemu je ostao zapamćen jesu njegove satirične pripovetke, od kojih su najznačajnije Vođa, Danga, Mrtvo more, Stradija, Kraljević Marko po drugi put među Srbima. Umro je u 35. ... Pročitaj više

VOĐA I IZABRANE SATIRE

Oblast: Domaći autori
ISBN: 978-86-10-02046-5
Format: 145 x 205 mm
br. str.: 296
povez: tvrd
Pismo: ćirilica
Cena: 699,00 DIN
Na sajtu: 559,00 DIN
Ušteda: 140,00 DIN
Mi smo Srbi, hvala milostivom bogu, svršili sva svoja posla, pa sad možemo, onako tek u dokolici, zevati do mile volje, dremati, leškariti i spavati, pa kad nam se i to dosadi, možemo, šale radi, naviriti, da vidimo šta se radi po drugim nesrećnim zemljama.

Jedan vođa, mnoštvo ministara i siromašan narod. O kojoj to zemlji Domanović piše? Ko su njegovi likovi? Kakvi su to njihovi problemi? Kada ne bismo znali da su ova dela nastala pre stotinu godina, mogli bismo se grdno zbuniti i pomisliti da nam je sve to nekako previše poznato… Na sreću, imamo dokaz da to nije naša svakodnevica. Mi smo ipak daleko odmakli, čitav jedan vek. Vešto oblikovanom alegorijom, ironično, duhovito i sarkastično, Domanović nas naizgled vodi u neka daleka mesta i države. Veoma konkretan i živopisan u svojim izrazima, veliki rodoljub naslikao je i ismejao sve mane svoje zemlje, nadajući se da će zajedno sa probuđenim i osvešćenim narodom vratiti Srbiji dostojanstvo.
Trenutno nema komentara.
Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.
Dodajte svoj komentar