Vulkan Izdavastvo | Emisija posvećena fascinantnom Stivenu Hoking
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
petak, 13. septembar 2019.
Emisija posvećena fascinantnom Stivenu Hokingu

Ljubitelji jednog od najvećih naučnika svih vremena Stivena Hokinga imaće priliku da u subotu, 14. septembra, od 10 do 12 sati na radiju Studio B poslušaju emisiju Orbita kulture posvećenu upravo njemu. Posle emitovanja, tekst i video-intervju biće objavljeni i na Sputnikovom sajtu (https://rs.sputniknews.com/radio/). O izuzetnom naučniku govoriće Dubravka Dragović Šehović, urednica Vulkan izdavaštva, koje je nedavno objavilo Hokingovu knjigu Kratki odgovori na velika pitanja, prof. dr Petar Adžić, teorijski fizičar i glavni saradnik Cerna, i dr Aleksandar Borojević, direktor Instituta za fiziku, koji je imao tu čast da lično upozna neverovatnog Stivena Hokinga.

Hoking važi za jednog od najvećih teoretskih fizičara posle Ajnštajna. Pored toga što je otkrio neke od večitih misterija univerzuma, duboko je verovao u nauku i njenu moć da reši mnoge probleme na Zemlji. Dok se suočavamo s ogromnim izazovima poput klimatskih promena, pretnji nuklearnim ratom, razvojem veštačke inteligencije, on svoju pažnju skreće na najbitnija pitanja koja se tiču čovečanstva. Uz predgovor glumca koji je osvojio Oskara jer je sjajno predstavio Hokinga na velikom platnu, uvod profesora Kipa Torna i pogovor Hokingove kćerke, izvanredna knjiga Kratki odgovori na velika pitanja predstavlja neku vrstu autorovog poslednjeg zaveštanja čovečanstvu. Bavi se pitanjima koja su samog Hokinga inspirisala i intrigirala čitavog života. Način njegovog pripovedenja je interesantan, jednostavan, lišen svake patetike, bez previše emocija. Upravo zbog toga ova knjiga može da bude zanimljiva i zaljubljenicima u fiziku i onima koji uživaju u čitanju dela popularne nauke. Svako njegovo objašnjenje ukazuje na to koliko je verovao u nauku i bio joj apsolutno posvećen.


CELU EMISIJU MOŽETE POSLUŠATI NA SLEDEĆEM LINKU: https://rs-lat.sputniknews.com/radio_orbita_kulture/201909141120831402-cuje-li-svemir-naseg-znanja-nemir/