Vulkan Izdavastvo | Уручена Награда Задужбине Бранка Ћопића Фил
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
četvrtak, 30. maj 2019.
Уручена Награда Задужбине Бранка Ћопића Филипу Грбићу за роман Прелест

 

У салону Клуба САНУ свечано је уручена Награда Задужбине Бранка Ћопића аутору Филипу Грбићу за роман Прелест. Ова престижна награда додељује се за дела високе уметничке вредности, први пут објављена у 2018. години. Награду је доделио Управни одбор Задужбине Бранка Ћопића – који чине академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Нада Милошевић Ђорђевић, Горан Петровић и Милосав Тешић. 

Са захвалношћу данас примам високо признање које носи светло име Бранка Ћопића, писца који је био изложен притиску свог времена; времена упамћеног по тиранском чупању „класја које штрчи“.
Уметност романа мора да буде верна оскудици у којој се писац обрео, а он је веран тој оскудици онда када је једноставан, природан, зачуђен и помало несташан у оном безазленом смислу у ком су несташна деца. Преображавање страха у лепоту, које је карактеристично не само за књижевност, него и за уметност уопште, требало би да нас доведе до оне изгубљене дечје наивности захваљујући којој поново постајемо способни да се загледамо у свет тако као да га видимо први пут. 
Филип Грбић

Током уручења, о награђеним делима говорили су академици Матија Бећковић, Милосав Тешић и Горан Петровић.

Задужбину Бранка Ћопића при САНУ је  1989. године основала  др Богданка Илић Ћопић, супруга академика и писца Бранка Ћопића, с циљем да се награђују прозна и поетска дела великих уметничких домета.