Vulkan Izdavastvo | „PETO GODIŠNJE DOBA“ OSVOJILA HUGO NAGRADU!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
sreda, 05. septembar 2018.
„PETO GODIŠNJE DOBA“ OSVOJILA HUGO NAGRADU!

N. K. Džemisin, autorka romana Peto godišnje doba, po treći put osvojila je nagradu Hugo za najbolji roman.

Hugo nagrada je nagrada koja se dodeljuje svake godine za delo iz domena (naučne) fantastike i sistem glasanja je izrazito demokratičan. Nagrada je dobila ime po Hugu Gernsbeku, luksemburško-američkom pronalazaču, piscu i izdavaču, koji je pokrenuo neke od prvih časopisa specijalizovanih za naučnu fantastiku, i smatra se jednim od njenih očeva. I zbog toga, Hugo nagrada se smatra prestižnom nagradom u žanru fantastike.

Verujemo da Džemisin otvara vrata potpuno novom zlatnom dobu ovog žanra.

O knjizi „Peto godišnje doba“:

Ne zaboravite da je kraj jedne samo početak druge priče. Ovo se, naposletku, i ranije događalo. Ljudi su umirali. Stari poreci su propadali. Nova društva su se rađala. Obično lažemo kad kažemo da je „svetu došao kraj“, zato što planeti ništa ne fali.

Ali tako dolazi kraj sveta.
Kraj sveta tako dolazi.
Tako svetu dolazi kraj.
Poslednji put.

Esun je žena koja živi običnim životom u malom gradu. Jednog dana dolazi kući i saznaje da je njen suprug počinio strašan zločin i oteo njihovu kćerku. U međuvremenu, moćno carstvo Sanze propada jer je najstariji i najveličanstveniji grad na svetu uništen u činu osvetničkog ludila. U srcu kontinenta poznatijeg kao Mir, pojavio se blistavocrveni zasek koji izbacuje dovoljno pepela da zakloni sunce u narednim godinama. Ili vekovima. Ali Esun nije važno što se svet oko nje raspada, ona će ga sama uništiti ako treba da bi pronašla ćerku.

Zima, proleće, leto, jesen; smrt je peta i gospodarica svega.