Vulkan Izdavastvo | Igor Bergler: Dva lica Drakule
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
ponedeljak, 05. novembar 2018.
Igor Bergler: Dva lica Drakule

Triler, bestseler, sklop činjenica i fikcije, istorijski roman čija je radnja smeštena u današnjici, Izgubljena Biblija bavi se kompleksnostima jednog od najmisterioznijih i najintrigantnijih ličnosti u povesti, Vladom Drakulom.

Ovo delo, koje je u Srbiji objavilo Vulkan izdavaštvo, najprodavanija je knjiga ikada u Rumuniji, od kad postoji slobodno tržište. Tim povodom pisac romana, Igor Bergler govori za Danas o neverovatnoj popularnosti te knjige.

* Kako se pravi bestseler, šta je to interesantno u vezi sa ovom knjigom?
– U pitanju je dobra knjiga (smeh)… Kombinacija činjenica i fikcije u vezi sa najpopularnijom ličnošću iz rumunske istorije, Drakulom. Koji nije bio vampir, to nije istina.

* Šta je istina, ko je bio Drakula?

– Morate pročitati ovu knjigi kako bi ste saznali (smeh). Postoje dva pravca mišljenja u vezi sa njim. Prvi je vestern (zapadni) pokret mišljenja, po kome Drakula jeste bio vampir, iako znamo da vampiri ne postoje. A drugo gledište govori da je bio okrutni ubica, ali, sa druge strane, svi u srednjem veku bili su ubice, u tom periodu okrutnost je bila uobičajena stvar. Njega je u Rumuniji komunistička propaganda vidjela kao velikog vojvodu, kao korektnu ličnost, pravdoljubivu, koja je okrutno kažnjavala jedino lopove i one koji su to zaslužili. Nekim ljudima se to dopada, međutim ja sam pokušao da sagledam objektivno i da vidim pravu osobu, onakvu kakva je bila. Da shvatim da li je bio dobar, loš, heroj ili zločinac. On u stvari nije ni jedno, ali je i oboje, kao i svi mi. Svaki novčić ima dva lica. Ta dva lica sam pokušao da spojim u ovoj knjizi. Pozitivan i negativan karakter uklopili su se kao u finalnim momentima filma Ingmara Bergmana “Persona”. Tako da se ova knjiga bavi kompleksnostima ljudskog bića. U najplićim nivoima u pitanju je triler, međutim knjiga sadrži mnogo više. U njoj ima istorije Balkana, ponečega i iz Srbije, naše zajedničke istorije koju smo preživeli. Iako je knjiga istorijska, radnja je smeštena u današnjici. Plot dela nastao je pre 500 godina i razvija se do današnjih dana. Glavni lik u delu raskrinkava situaciju koji se tiče poruke koju je Vlad Drakula sakrio u Bibliji, koja je jedna od najštampanijih knjiga ikad, i činjenica da je on sakrio tu poruku, ima posledice u današnjici. Naravno u pitanju je zavera, i neki jako loši i moćni ljudi žele da nađu poruku i da je unište.

* Gde ste nalazili izvore i podatke za knjigu?

– Mnogo sam istraživao, jako je teško naći istinite podatke o Drakuli, ima nekih izvora iz Srbije, nekih ih Mađarske, i drugih zemalja, tražio sam po bibliotekama i drugim mestima. Nisam naišao na skrivena dokumenta (smeh). Međutim, našao sam retka dokumenta i koliko god da je mogao da se stvori lik i imidž Drakule, mislim da sam uspeo. I knjiga iz tih razloga ima kompleksnost ličnosti ove istorijske figure.

* Odakle Drakula kao tema?
– Hteo sam da napišem bestseler (smeh), i razmišljao ko su kroz istoriju bili najpopularniji likovi. Primetio sam da je to Isus, međutim, Den Braun je već napisao knjigu o njemu tako da bi bilo redudantno da sam i ja o tome pisao. Shvatio sam da moram da biram između Šerloka Holmsa i Drakule. Kako Holms nije iz rumunske istorije, ispalo je da je jako dobro što živim u “zemlji Drakule” i o njemu znam više od ostalih. To je pomoglo i međunarodnom marketingu gde su me predstavljali kao osobu koja živi u senci Drakulinog zamka.

* A odakle ideja da postanete pisac?
– Ne znam, bio sam filmski reditelj, pisao filmsku kritiku, predajem na univerzitetu, tako da je ovo došlo, nekako prirodno…

* Planira li se filmovanje knjige?
– Nije na meni da to kažem. Imao sam predloge iz Rumunije, ali sam ih sve odbio, jer nisam video da može da se realizuje moja zamisao. Nije do novca, ali čekam veliku kinematografiju i ne želim da izgubim šansu. Prosto, bolje je da sačekam.

* Gde je još, sem u Rumuniji, roman doživeo veliki uspeh?
– Izašao je u Ukrajini, Rusiji, i bivšim Sovjetskim republikama, gde se sjajno prodaje. Ovde u Srbiji, takođe. U Italiji “probija vrhove” popularnosti, a na proleće će biti objavljena u Španiji i Nemačkoj, na leto i jesen, u Francuskoj i Holandiji… Stižu i vesti da ima zainteresovanih i u Kini.

 

Ceo intervju možete pogledati na ovom linku.