Vulkan Izdavastvo | STIVEN HOKING!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
sreda, 14. mart 2018.
STIVEN HOKING!
Jedan od najvećih umova današnjice, Stiven Hoking, koji nas je poveo na putovanje u najudaljenije kutke svemira, koji je pokrenuo našu maštu i pokazao nam snagu ljudskog duha, danas je u svom domu u Kembridžu preminuo. Mnogi kažu da je zanimljivo to što se baš na današnji dan 1879. rodio Albert Ajnštajn, koji je takođe preminuo u 76. godini i da je danas dan koji je posvećen broju Pi (3,14).

Britanski naučnik je stekao svetsku slavu zbog svog rada na teoriji o crnim rupama i otkriću da one emituju određene čestice koje sa sobom odnose delić energije, čime se objašnjava zašto se crne rupe vremenom smanjuju i konačno nestaju, takozvanu „Hokingova radijacija“. Hoking je bio prvi svetski naučnk koji je u svom radu kombinovao opštu teoriju relativiteta i kvantnu mehaniku. 

Knjigu „Kratka povest vremena“, koja je prodata u više od 10 miliona primeraka, objavio je 1988. godine, a ona je odmah zauzela prvo mesto na listi bestselera britanskog Sandej tajmsa i tamo se zadržala rekordnih 237 nedelja. Njegov život je opisan u filmu „Teorija svega“ 2014. godine, a Edi Redmejn je za glavnu ulogu dobio Oskara. 

Hoking je, pored svog naučnog rada, insipirisao ljude i svojim odbijanjem da se preda teškoj bolesti. Njemu je, naime, u 21. godini dijagnostikovana veoma retka bolest, a lekari su prognozirali da će živeti svega nekoliko godina. Profesor ih je demantovao i poživeo više od 50 godina.

Godine 1989. postao je počasni pratilac kraljice,a pre smrti planirao je da odleti u svemir!

„Bez nesavršenosti vi i ja ne bismo postojali!“ (Stiven Hoking, u dokumentarcu „Into The Universe“, 2010. godine).