Vulkan Izdavastvo | PRVA BIBLIOTEKA NA OTVORENOM U PANČEVU
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
sreda, 26. septembar 2018.
PRVA BIBLIOTEKA NA OTVORENOM U PANČEVU

Biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem postavljena je u Narodnoj bašti, kod kafe galerije. Ovaj projekat, čija je vrednost nešto više od milion dinara sufinansirao je Grad Pančevo za podršku projektima u oblasti omladinskog sektora u 2018. godini. Biblioteka na otvorenom služi svima koji dođu u Narodnu baštu da pročitaju neki zanimljiv sadržaj, ali i da donesu knjigu koju su pročitali i ostave je u ovoj jedinstvenoj biblioteci.

Pančevo je prvi i jedini grad u Srbiji koji je postavio ovakvu Biblioteku u javnom prostoru uz praktičnu upotrebu solarne energije, a svaki komad ugrađen u nju specijalno je napravljen na osnovu projekta arhitekte.

Biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem je rezultat istoimenog projekta u okviru kojeg je izrađen i postavljen u javni prostor jedan komad urbanog mobilijara koji je u isto vreme i biblioteka (s knjigama i časopisima) i punjač za mobilne telefone i druge elektronske uređaje koji se napaja preko solarnog panela koji je sastavni deo ovog komada urbanog mobilijara.

Osnovna ideja je da knjige i časopisi u ovoj Biblioteci budu dostupni svima zainteresovanima za čitanje ali i razmenu po principu: Ako poseduješ kod kuće knjigu koja ti više ne treba, donesi je i ostavi u ovu javnu biblioteku da je neko drugi čita, a ti, ako želiš, uzmi neku od knjiga iz ove biblioteke. 

Pančevo je prvi grad u Srbiji koji je na inovativan način pristupio afirmaciji čitanja i ekološkog opismenjavanja jer je na jednom mestu objedinilo estetski prihvatljiv komad urbanog mobilijara koji će se zbog solarnih panela i USB punjača za dopunu mobilnih telefona pretvoriti između ostalog i u mesto okupljanja mladih, ali i drugih građana, koji bi dok pune mobilne telefone i druge uređaje našli pred bogatom ponudom knjiga i časopisa raznovrsnih žanrova.

Glavni cilj projekta je afirmacija čitanja i ekološko opismenjavanje uz rebrendiranje Pančeva kao obrazovni, kulturološki, turistički i ekološki centar. 

Današnji mladi reaguju na vizuelni stimulans, a ovaj komad urbanog mobilijara bi upravo vizuelno imao kao prioritet. Cilj je staviti pred oči javnog mnjenja estetski moderan i prihvatljiv komad urbanog mobilijara koji će imati i praktičnu, upotrebnu vrednost u vidu USB punjača za mobilne telefone sa solarnim napajanjem čime bi se u prvi plan stavila i primenjena ekologija u oblasti obnovljivih izvora energije. Našu ideju ovi sjajni ljudi sproveli su u delo, rekla je Violeta Jovanov Peštanac, predsednica Centra za informisanje, obrazovanje i preduzetnštvo „Oblak“ iz Pančeva. 

Projekat „Biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem“ je sufinansiran na konkursu Grada Pančeva za podršku projektima u oblasti omladinskog sektora u 2018. godini. 

Realizaciju projekta podržali su Grad Pančevo, Gradska biblioteka Pančevo, Narodni muzej Pančevo, Turistička organizacija Pančevo i JKP Zelenilo Pančevo. 

Prve knjige i časopise za ovu Biblioteku donirali su Gradska biblioteka Pančevo, književnici Nemanja Rotar i Gordana Vlajić i Građanska inicijativa „Beogradski čitač“. 


Izvor