Vulkan Izdavastvo | MEĐUNARODNI DAN PRIJATELJSTVA!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
ponedeljak, 30. jul 2018.
MEĐUNARODNI DAN PRIJATELJSTVA!
Danas je Međunarodni dan prijateljstva: Čuvajte svoje prijatelje!

Jedna reč, 12 slova - prijateljstvo. U rečniku se definiše kao pozitivna veza između dvoje ili više ljudi koji uživaju međusobne simpatije i poverenje. Prijateljstvo nije definisano zakonskim normama, niti ima definisan rok trajanja. Ono se jednostavno dogodi kao posledica različitih okolnosti i upravo zato je svako prijateljstvo posebno i predstavlja priču za sebe.

Zato, čitav svet danas, kao i svakog 30. jula, obeležava Međunarodni dan prijateljstva. Još 2011. godine, Ujedinjene nacije su proglasile ovaj međunarodni dan imajući na umu viziju da prijateljstvo među ljudima, zemljama, kulturama i pojedincima može da stvori uslove mira i da sagradi mostove među zajednicama.

A mi vam preporučujemo nekoliko knjiga koje možete pokloniti vašim prijateljima na današnji dan:

1. NAJBOLJE DRUGARICE Loren Foks
Vila i Džejn su najbolje prijateljice – međutim, sličnost među njima je tolika da ih često smatraju sestrama, što Vilu potajno veoma raduje. Njih dve zajedno iznajmljuju stan, koji plaćaju prihodima od honorarnih poslova dok čekaju da se pojavi nešto bolje. Vila prodaje cveće i piše reklamne slogane za kompaniju koja se bavi proizvodnjom čaja, a Džejn čisti stanove i o tome piše lošu poeziju. Međutim, zajedno njih dve mogu sve – njihov stančić je tvrđava prijateljstva sagrađena na intimnim šalama i istim mišljenjima, na bliskosti takvoj da ni za koga drugog tu nema mesta. Ili se bar njima tako čini, sve dok se u njihovim životima ne pojavi Vilin nekadašnji najbolji prijatelj iz srednje škole – štreber koji je izrastao u zgodnog muškarca punog samopouzdanja, koji će svoju pažnju ovog puta pokloniti Džejn… 

2. NAJBOLJOJ DRUGARICI - Nina Sandman 
Poklonite radost i osmeh ljudima koje volite! Knjige svojom magijom utiču na svet i izmamljuju nam osmeh. Poklon knjige napisane s mnogo ljubavi mogu biti idealan poklon koji će mnoge oduševiti i obradovati. Raznovrsne teme i posebno odabrane fotografije povezuju jezik i sliku i čuvaju u sebi nešto posebno.

3. NAJBOLJIM PRIJATELJIMA - Nina Sandman 

Knjige svojom magijom utiču na svet i izmamljuju nam osmeh. Poklon knjige napisane s mnogo ljubavi mogu biti idealan poklon koji će mnoge oduševiti i obradovati. Raznovrsne teme i posebno odabrane fotografije povezuju jezik i sliku i čuvaju u sebi nešto posebno. Poklonite radost i osmeh ljudima koje volite!

4. SESTRE PO STILU I - PRVO PRIJATELJI - Liz Elves 
Kada Keri shvati da zbog momka zapostavlja drugarice, odlučuje da će joj od sada one biti na prvom mestu.
Uz Kloinu i Reninu pomoć, Keri je takođe rešila da postane bolja osoba. Ima u planu da se sprijatelji sa novom, pomalo jezivom devojkom i spanđa drugare iz razreda, dok se sve vreme trudi da zadrži pažnju školskog frajera. Međutim, čak i pored najtemeljnije osmišljenih planova, Keri nailazi na poteškoće...

5. KAKO ZADOBITI PRIJATELJE I UTICATI NA LJUDE U DIGITALNOJ ERI - Dejl Karnegi

Danas se poruke prenose trenutno. Medija za komunikaciju ima sve više. Društvene mreže šire se nezavisno od granica, delatnosti i ideologija. Ulozi su mnogo viši, a raspoznavanje različitosti je još teže. Svaka reč, svaki nemi znak, svaki tihi pogled proučava se kao nikada pre. Jedan pogrešan potez može da ima neuporedivo veće posledice nego ranije. Pa ipak, svaka interakcija prilika je da steknete prijatelje i pozitivno utičete na druge. Oni koji u tome svakodnevno uspevaju vode uspešan život.

Očekujemo ljubaznost na prvom sastanku; impresionirani smo kada je neko ljubazan prema nama na šalteru ili tokom zajedničke vožnje liftom. Očekujemo elokventnost kada neko radi na reklamnoj kampanji ili piše svadbeni govor, ali veoma nas inspiriše kada na to naiđemo u odgovoru na mejl ili telefonsku poruku. Razlika je u detaljima – suptilnim detaljima u našim svakodnevnim interakcijama. Zbog čega su ti detalji u digitalnom dobu i dalje važni? Zato što je „osoba koja ima tehničko znanje i sposobnost izražavanja ideja, preuzimanja vođstva i buđenja entuzijazma – osoba koja je na dobrom putu da više zaradi“. Čini se da su ove Karnegijeve reči danas čak i važnije nego nekada.

Ne zaboravite... Pravi prijatelji ne zasnivaju odnos na kratkim, jednosmernim i usputnim razgovorima u brzim svakodnevnicama. Oni zajedno koračaju kroz život i međusobno se podržavaju. Jedan su drugom oslonac.

6. SAMO ZA PRIJATELJA KAO ŠTO SI TI - Franciska Sigel
Knjige svojom magijom utiču na svet i izmamljuju nam osmeh. Poklon knjige napisane s mnogo ljubavi mogu biti idealan poklon koji će mnoge oduševiti i obradovati. Raznovrsne teme i posebno odabrane fotografije povezuju jezik i sliku i čuvaju u sebi nešto posebno.


Zato, slavite prijateljstvo svakog trenutka i recite svojim prijateljima koliko vam znače!

„Prijateljstvo je rođeno u trenutku da jedna osoba kaže drugoj: „Šta? Zar i ti? Mislilo sam da sam jedini!““ – C. S. Lewis

„Ni jedno prijateljstvo nije slučajno“ – O. Henry, Heart of the West

„Na svetu najteže je objasniti prijateljstvo. To nije nešto što se uči u školi. Ali, ako niste naučili smisao prijateljstva, stvarno niste naučili ništa.“ – Muhammad Ali

„Prijatelj je onaj koji te poznaje kakav stvarno jesi, shvata šta si prošao, prihvata šta si postao i još uvek ti dopušta da rasteš.“ – William Shakespeare

„Pravi prijatelji su poput dijamanta – svetli, predivni, dragoceni i uvek u modi.“ – Nicole Richie

„Jedini način da stekneš prijatelje je da budeš prijatelj.“ – Ralph Waldo Emerson

„Prijatelj je neko ko ti daje potpunu slobodu da budeš ono što jesi.“ – Jim Morrison