Vulkan Izdavastvo | Romani Muharema Bazdulja i Miloša Latinovića
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
petak, 21. februar 2020.
Romani Muharema Bazdulja i Miloša Latinovića u širem izboru za Nagradu Laza Kostić

Novosadski sajam knjiga, prepoznatljiv po manifestaciji Dani Laze Kostića, ove godine će se održati od 3. do 9. marta. Tokom trajanja Sajma biće predstavljeni dobitnici najznačajnijih književnih priznanja u Srbiji.

U širem izboru za prestižnu Nagradu Laza Kostić našli su se romani Etape noći Miloša Latinovića i Posljednji muškarac Muharema Bazdulja. Nagrada se dodeljuje domaćim piscima za najbolje književno ostvarenje objavljeno između dva sajma knjiga.

U romanu Etape noći Miloš Latinović govori o noćima posle kojih ništa više nije važno. Priče takvih noći zapisane su u zvezdama, ali ne umeju svi da ih pročitaju. U noći koja bi mogla biti večnost vreme prestaje da postoji i otkrivaju se tajni vrtovi neostvarenih ljubavi i nezasitih strasti, krvavih bitaka i surovih osveta, ali i preplitanje jave i sna. U tom preplitanju čitalac će otkriti da život najčešće ne počinje tamo gde mi mislimo, zato što je uslovljen mnogobrojnim događajima na koje ne možemo da utičemo.

Romanom Posljednji muškarac Muharem Bazdulj je potvrdio zbog čega je jedan od najčitanijih pisaca današnjice. Ovo romaneskno ostvarenje razlikuje se od prethodnih pre svega po tome što je pisac uspeo da dočara tonalitet života. Reč je o distopijskom, futurističkom romanu, čija se radnja dešava u bliskoj budućnosti, tačnije 2027. godine, u Beču. Imaginarni svet u romanu sličan je našem, ali s jednom velikom razlikom. U tom svetu više se ne rađaju muška deca. Futuristička tematika je glavna karakteristika Bazduljevog novog dela, s obzirom da je pisac u dosadašnjem radu obrađivao aktuelne teme, kao i teme iz prošlosti.