SVE PRIČE | Aleksandar Gatalica
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
ALEKSANDAR GATALICA rođen je 1964. u Beogradu. Diplomirao je na katedri za Svetsku književnost 1989. Pojavljuje se na srpskoj književnoj sceni 1993. godine i od tada je objavio 11 knjiga. Proza Aleksandra Gatalice prevedena je na deset evropskih jezika. Poznat je i kao prevodilac (prvi put je preveo četiri antičke drame na srpski jezik – Euripidove Alkestidu, Bahantkinje i Ifigeniju u Aulidi i Sofoklovog Edipa na Kolonu), preveo je i pesničku zaostavštinu pesnika koji nisu potpunije prevođeni (Mimnermo, Solon, Sapfa). U prevodu Gatalice do sada su na pozorišnu scenu postavljene tri antičke drame. Kao muzički kritičar, pisao je kritike za dnevne listove Glas javnosti i Večernje novosti. Oženjen je i ima jedno dete.Dobitnik je nagrada Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Umberto Saba, Nagrade ... Pročitaj više

SVE PRIČE

Oblast: Domaći autori
ISBN: 978-86-10-01449-5
Format: 145x205
br. str.: 408
povez: broš
Pismo: latinica
Cena: 899,00 DIN
Na sajtu: 719,00 DIN
Ušteda: 180,00 DIN
Aleksandar Gatalica je majstor price i pripovedanja. Pripovedacke knjige ili ciklusi pripovedaka koje su se našle objedinjene u ovoj knjizi: Mimikrije (1996), Beograd za strance (2004) i Dnevnik poraženih neimara (2006), sa njihovim tematskim i poetickim razlikama, sasvim su jasan dokaz kako ovaj pisac avangardna iskustva proze između dva svetska rata i modernistička iskustva iz šezdesetih godina prošloga veka osavremenjuje duhom i osećajnošcu našega vremena. Pri tome, on nikada ne gubi vezu sa onim što je najbolje u klasičnoj priči koja treba da bude, a kod njega i jeste, psihološki produbljena, umetnički istinita i, svakako, zanimljiva. Na tim temeljima Gatalica gradi prepoznatljivu, svoju pripovetku koja pripada samom vrhu savremene srpske proze.
Petar Pijanović

Gatalica je u knjizi pripovedaka Mimikrije nanizao prerade motiva i stilova Borhesa, Mana i Bucatija, a sa naše strane gatao je u poetiku Basare, Pavića i Kiša. U Mimikrijama Gatalica pokazuje zavidno umeće persiflaže i ironije, groteske i ironije. Gatalica je ispisao niz preozbiljnih šala i neozbiljnih poruga koje će dobrom znalcu književnosti delovati kao privlačan poligon za poetičke eksperimente. Ovaj pisac, međutim, nije mogao ovim autorima da oda veće priznanje, nego što im je posvetio svoje mimikrije.
Aleksandar Jerkov

U literarnoj fantastici privrženom vodiču Beograd za strance prolazimo kroz lavirinte neuhvatljivog i uvek pomalo zagonetnog Beograda. Ovaj Beograd se ne penje nebu pod oblake Balkanskom ulicom, već je – sav bivši i nepostojeci – baš strancima poklonio čar otkrica. Junaci ovih pripovedaka imaju eleganciju ruskih kneževa u osvit Oktobarske revolucije.

Draško Ređep
Trenutno nema komentara.
Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.
Dodajte svoj komentar