Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Ruski bestseler „Sa neba padoše tri jabuke“ u prodaji

19.
10.
2022.

Bajkoviti roman o ljubavi i drugoj šansi

U višestruko nagrađivanom romanu jermenske književnice Narine Abgarjan Sa neba padoše tri jabuke sudbine nekoliko generacija povezuju ljubav i bol, osveta i praštanje, stvarno i čarobno. Puna raskošnih slika, ovo je priča o snazi prijateljstva.

U izolovanom selu visoko u jermenskim planinama, u surovoj lepoti prirode u kojoj život lebdi između stvarnosti i bajke, živi tek šačica ljudi. Njihova jedina veza sa spoljašnjim svetom jeste jedan prastari telegraf, i opasan planinski put koji čak i koze izbegavaju. Dok se bave svakodnevnim poslovima – žetvom, pravljenjem baklava, spremanjem kuća – podržavaju jedni druge u dobru i u zlu, uz razmirice, ogovaranja i smeh.

Maran je drevno mestašce, seoce u kom je vreme stalo. Kada je izbio rat, ljudi su bili regrutovani i selo se prepolovilo i uronilo u mrak, glad i hladnoću. Usamljeno, sa dvadeset tri kuće, možda proživljava svoje poslednje godine. Ali ponekad je potrebna samo iskra romanse da se sve preokrene, da se poremeti krhki mir. Jedno malo čudo doneće život i nadu u napušteno mesto.

Česte digresije o istoriji sela, uključujući rat, glad i prirodne katastrofe, i vinjete koje opisuju život seljana produbljuju osećaj za vreme. Prikazi svakodnevnog života, starih kuća i puteva i prelepog, ali podmuklog planinskog pejzaža su živopisni i bujni. Roman obiluje sporednim likovima koji mogu da vide duhove mrtvih ili da osete nadolazeću katastrofu. Ovi natprirodni elementi stvaraju atmosferu onostranosti koja naglašava skoro potpunu izolaciju zajednice.

Tri jabuke iz stare jermenske legende bačene su na zemlju sa neba: jedna onome ko je video, druga onome ko je ispričao priču i treća onome ko je slušao i verovao u ono što je dobro. Svet koji Abgarjan stvara nije povlačenje u legendarnu prošlost niti let u fantaziju. Uprkos nevoljama, svet romana ostaje dobrodušan.

Gardijan je imenovao Narine kao jednu od „najsjajnijih evropskih autora“, a 2016. godine je njena knjiga Sa neba padoše tri jabuke ovenčana prestižnom nagradom Jasna Poljana u kategoriji XXI vek.

„Pročitajte ovu knjigu, pravi je melem za dušu.“ – Ljudmila Ulicka

Sa neba padoše tri jabuke potražite na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.