Pretraži sajt
%
×
DO 50% NA POPULARNU PSIHOLOGIJU
dana sati minuta sekundi

Monumentalno delo Džima Harisona „Legende o jeseni“ u prodaji

14.
10.
2022.

Knjiga za ljubitelje najkvalitetnije američke literature

Legende o jeseni“, klasik epskih razmera čije su stranice ispunjene nezaboravnim likovima koji izazivaju snažna osećanja, tragedijama od kojih se ne sklanja pogled, egzistencijama prožetim paradoksima, koje na iskušenje stavlja zagonetna i nemilosrdna sudbina, dodirnuće vaše iskonske emocije. Ova epska priča o tri brata, njihovim životima, strastima, ludilu i opasnosti na početku Velikog rata, potvrđuje reputaciju Džima Harisona kao jednog od najboljih američkih pisaca svoje generacije.

Harison je svoje priče smestio u neukroćene krajeve Amerike, sušne pustinje jugozapada, močvare i šume Gornjeg poluostrva Mičigena, gde je provodio leta. Od divlje lepote planina Montane do krvavih bojišta Francuske, ova moćna pripovest prati put heroja koji se bore za pravdu u bezumnom, okrutnom svetu.

Krećući se od divljeg pejzaža Montane ka evropskim bojnim poljima natopljenim krvlju, Harisonova moćna priča istražuje temu osvete i postupaka kojima ljudi pribegavaju kada su im životi ili ciljevi ugroženi, slikajući nezaboravan portret čoveka dvadesetog veka.

S neprevaziđenom žestinom i umećem, pisac nam približava i najudaljenije svetove: šumska prostranstva i planinske vence okovane ledom, Meksiko okupan suncem i krvlju, urbane džungle savremene Amerike. Suprotnosti se spajaju na uzburkanim horizontima u kojima je ljudsko postojanje upleteno u hiljadu tragičnih preplitanja, ali uvek prepuno neukrotive energije i strastvene ljubavi prema životu.

„Džim Harison stoji visoko među piscima svoje generacije. Ova knjiga je bogata, živa i potresna.“ – Njujorker

„Ubedljivo... nesumnjivo rad izuzetno talentovanog i ostvarenog pisca.“ – Vašington post

Harisona, krupnog, bradatog, jednookog čoveka hrapavog glasa, mnogi kritičari su hvalili ili odbacivali kao Ernesta Hemingveja. Kada je prešao sa poezije na prozu, Harisonovo pisanje je bilo kruto, ali on je uvek tvrdio da je bliži Vilijamu Fokneru. Za njega je Hemingvej bio „divan pisac, ali nasilnik, a nasilnici su obično usamljene duše“. Harison se nikada nije plašio osetljivosti, iako ju je ponekad dobro skrivao. Kao i on, njegovi likovi su fizički snažni i često željni da se prepuste jakim željama.

„Volim hrabrost, volim ljubav i smrt, umoran sam od ironije. Romanopisac koji odbacuje osećanja odbija čitav spektar ljudskog ponašanja, a onda samo presuši. Radije bih dao oduška svim ljudskim ljubavima i razočaranjima i rizikovao da budem otrcan nego da umrem kao pametnjaković.“ – Džim Harison

S romanom „Legende o jeseni“ Harison je 1979. godine doživeo veliki komercijalni uspeh. Knjiga je prevedena na desetak svetskih jezika, a najpoznatija je po filmskoj ekranizaciji sa Bredom Pitom u jednoj od glavnih uloga.

Legende o jeseni“ potražite na vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan!