Pretraži sajt
%
×
SVETSKI DAN KNJIGE - 15% + 20% + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

Bezvremeni klasik „Crni Lepotan“ u prodaji

7.
10.
2022.

Čudesna priča jednog prelepog pastuva

U svom romanu Crni Lepotan Ana Sjuel ispripovedala je dirljivu priču o požrtvovanosti, plemenitosti i patnji kroz životnu priču jednog nepokolebljivog konja. Sa pedeset miliona prodatih primeraka, roman engleske spisateljice je jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena. Crni Lepotan“ je objavljen krajem 1877. godine, a Ana Sjuel je poživela taman još toliko da sazna za uspeh knjige u koju je pretočila svoju ljubav prema konjima.

Kao ždrebe, Crni Lepotan galopira svežim zelenim livadama sa svojom voljenom majkom, Vojvotkinjom. Ali kada bude primoran da napusti život slobode i svog dobrodušnog gospodara, pred njim će se ukazati novi svet, hladan i okrutan. Crni Lepotan ima neslomiv duh i snažnu volju, ali da li je to dovoljno da preživi?

Svoju mladost Crni Lepotan provodi bezbrižno i okružen ljudima i životinjama koji ga vole, ali kada se žena njegovog gospodara razboli, njegov život će se promeniti iz korena. Trudeći se da živi kako najbolje zna i ume, započinje svoju borbu u hladnom i okrutnom svetu. Menjajući gospodare, Crni Lepotan će nailaziti na nemilosrdne i surove ljude kao i na one plemenite i dobrog srca. Nesalomivi optimizam i želja da ponovo bude voljen, teraju ga da prebrodi sve nedaće i nastavi da veruje u bolje sutra, sve dok jednoga dana ne pronađe davno izgubljeni mir.

Roman je bio revolucionaran u vreme kada je napisan zbog empatije prema životinjama i insistiranja da se prema njima treba odnositi sa ljubaznošću i poštovanjem, a ne da se posmatraju kao puke mašine koje služe ljudima.

Crni Lepotan“ još jedan je dragulj Vulkančićeve edicije Klasici svetske književnosti za decu, koju čine pažljivo odabrana književna ostvarenja najznačajnijih dečjih pisaca. Premda je knjiga namenjena školarcima, čitalački užitak u njoj će pronaći i stariji čitaoci koji se rado vraćaju delima koja nikada ne zastarevaju.

Dečji roman Crni Lepotan“ u prodaji je na sajtu vulkancic.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.