Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

„Све приче“ Милорада Павића у продаји

11.
5.
2022.

Чак и заустављен сат понекад тачно показује време.

Све приче писца који је оставио неизбрисив траг у српској књижевности сада су објављене у једној књизи. Јединствено једнотомно ћирилично издање Павићевих прича део је едиције Трагови, коју је Вулкан издаваштво посветило ремек-делима српске књижевности.

Када једном закорачите у књижевни свет Милорада Павића, више никада нећете изаћи из њега и бићете заувек измењени. „Неопходно је да се сећамо стварности у сну и сна у стварности. И у животу и у књижевности. Једино тако ћемо имати заокружен живот. Није вам потребан докторат да бисте сањали. Тако је и са мојим књигама“, говорио је Павић.

Иако важи за једног од наших најзначајнијих романсијера, и иако се књижевна критика питала како ће изгледати његов књижевни живот после Хазарског речника, Милорад Павић, писац имагинације и мистицизма, остао је доследан себи – наставио је да од књижевности прави истину. При томе, никада није напустио форму кратке приче – приче су непрестано настајале, разгранавале се и израстале у чудесне светове, који су заправо били његов дом, а данас су наша отаџбина.

Осетиш ли у себи пламен, трчи, јер не знаш када ће се пламен угасити и оставити те у мраку.

Ово издање је посебно јер садржи и предговор Горана Петровића. У том предговору један од наших највећих савремених писаца је записао: „Милорад Павић је веровао у то да је укупна књижевност палимпсест, да текст прекрива текст, да само што је једна прича написана – између редова се већ помаљају изданци нове, која ће већ сутра имати заперке.“

Павић је говорио да би читалац и писац могли да помогну један другоме, јер време компјутера нам помаже, ствара једног новог читаоца, образованог и спремнијег да и сам допринесе једној књизи, а не да искључиво гледа компетентност писца. „Једној књизи, дакле, потребна је љубав читаоца а не његово обожавање. Коначно, писац и читалац увек су у истом положају у овом застрашујућем свету у коме лепота увек претиче а љубави недостаје.“

Трагови нас уче да пажљиво ослушкујемо све испричане приче, јер свака од њих је покушај да се одгонетне смисао људског постојања. Све приче Милорада Павића, које разматрањем прошлости тумаче садашњост и предвиђају будућност, доступне су на сајту vulkani.rs и у свим књижарама Вулкан.