Pretraži sajt
%
×
DO 50% NA POPULARNU PSIHOLOGIJU
dana sati minuta sekundi

Едиција „Трагови”

2.
2.
2021.

Едиција Трагови посвећена је ремек-делима српске књижевности. Покренула ју је 2019. године Марија Радић, уредница домаћих издања, са идејом да читалачкој публици приближи књижевна дела писаца који су оставили неизбрисив траг у нашој књижевности и кулури. Сви писци уврштени у едицију Трагови јесу живели у  прошлим временима, али они и данас воде гласан и жив дијалог са свима нама. Док читамо њихова дела, имамо утисак да су их писали наши савременици, што само потврђује уметничку вредност њиховог стваралаштва и визионарски дух њихових личности.

У овој едицији засад се налазе дела Милоша ЦрњанскогИве АндрићаДрагише ВасићаБорисава СтанковићаМилутина УскоковићаЈакова Игњатовића, а ускоро ће бити објављено и монументално дело Дан шести Растка Петровића, као и дела Меше Селимовића.

Све књиге садрже предговоре и поговоре које су писали врсни познаваоци српске књижевности: Мило ЛомпарДушан ИванићДрагана ВукићевићКристина СтевановићБојан ЧолакМухарем БаздуљЖанета Ђукић Перишић.

Поред тога, књиге у овој едицији имају тврди повез, а насловне корице су посебно осмишљене: на свакој од  њих налазе се кључни мотиви, односно пажљиво одабрани одломци – они који су се утиснули у време, у срца читалаца, па тако и у сам живот. Јосиф Бродски је рекао да памтити значи поново успостављати блискост. Књиге из едиције Трагови откриће вам да је сваки повратак у прошлост заправо још један покушај да се прошлост реконструише не би ли се тако успоставио ред и нови поредак у садашњости.

__________________________________________________________________

Књижевност увек и одувек допуњује невидљиви ред стварности настојећи да у себи ослика све његове нијансе и контрасте и да тако у својим редовима испише трагове једног времена.

Трагови нас уче да пажљиво ослушкујемо све испричане приче, јер свака од њих је покушај да се одгонетне смисао људског постојања. Бројни технички проналасци, научна и друга достигнућа обогатила су живот модерног човека и засновала нову слику света у експанзији. Сви сегменти друштва и културе преображени су и прилагођени токовима времена. Ни књижевност се није могла одупрети општој клими новог раздобља. Ипак, једно је у књижевности непроменљиво – приповедачи се смењују, али приче се пoнављају, јер их повезује иста нит – настојање уметника да докуче смисао промена које свако доба неумитно доноси са собом. Пратећи трагове, посетићемо минула времена на другачији начин – схватићемо одакле смо кренули, где смо желели да стигнемо и које истине не би требало да заборавимо.

Трагови осветљавају и прошлост и садашњост, откривајући нам да се свет може најдубље спознати кроз књижевност. Најснажније отиснути трагови су вечни – не може их обрисати време, не могу их прегазити људи.

Марија Радић