Vulkan Izdavastvo | Autor
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga

Miloš Crnjanski

Autor - Miloš Crnjanski

Милош Црњански је рођен 26. октобра 1893. године у Чонграду (мала варошица у Мађарској). Породица се убрзо преселила у Темишвар, где је Црњански учио основну школу и гимназију, а 1905. године постао је ђак Пијаристичког лицеја.

Први светски рат затекао га је у Бечу, где је мобилисан у аустроугарску војску. После рата, 1918. године, дошао је у Београд и уписао је студије књижевности. Накратко је боравио у Паризу и Италији, а по повратку, 1921, оженио се Видом Ружић, која ће му остати доживотна супруга.

Радио је као наставник у Панчевачкој гимназији, а после стечене дипломе на Филозофском факултету (1922) и као професор у Четвртој београдској гимназији. Био је аташе за штампу у Берлину, а ушао је и у дипломатску службу Краљевине Југославије. По избијању рата евакуисан је из Рима, преко Мадрида, у Лисабон, одакле је отишао у Лондон, где је неко време био и саветник за штампу у југословеснкој емигрантској влади. У Београд се вратио тек 1965. године.

Напунивши 30. октобра 1977. осамдесет четири године, умире месец дана касније, 30. новембра, пошто је престао да узима храну и лекове.

DNEVNIK O ČARNOJEVIĆU
Miloš Crnjanski DNEVNIK O ČARNOJEVIĆU Дневник о Чарнојевићу почиње реченицом: „Јесен, и живот без смисла“, која је снажно одјекнула у прошлом веку, али њен ехо не јењава – напротив – тај ехо чујемо и данас, препознајемо га и... >>>
povez: tvrd |
899,00 DIN | na sajtu: 719,00 DIN
Pročitaj više